FBI gjenåpner granskingen av Hillary Clinton

I e-postsaken. Har forbindelse til sexskandalen rundt Anthony Weiner.

Etterforsker clinton: Trump startet sin kampanjevisitt i New Hampshire med fronte nyheten om at FBI har bestemt seg for å gjenoppta etterforskningen rundt Hillary Clintons private e-poster. Video: Reuters Vis mer Vis mer... Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI gjenåpner granskingen av Hillary Clinton i den såkalte e-postsaken, melder NBC News. Dette skjer elleve dager før det amerikanske presidentvalget.

FBI-sjef James Comey skriver i et brev til Senatets justiskomité at de etterforsker ytterligere e-poster som er blitt avdekket i en separat etterforskning.

- I forbindelse med en ikke-relatert sak har FBI fått vite om eksistensen av e-poster som synes å være relevante for etterforskningen. Jeg gir min tilslutning til at FBI bør ta de nødvendige skritt for å la etterforskere vurdere disse e-postene, for å avgjøre hvorvidt de inneholder hemmeligstemplet informasjon, skriver Comey i brevet.

Det er høyst uvanlig at FBI finner det for godt å underrette Kongressen om nye bevis i en egentlig avsluttet etterforskning.

- Har ingen anelse, sier en leder i Clintons valgkampapparat som en kommentar til NBC.

Weiner-kobling

Ifølge CNNs opplysninger er e-postene funnet på «en elektronisk enhet FBI ikke tidligere har hatt i sin besittelse», og de er ikke sendt av Clinton, men «en annen person».

New York Times avslører i kveld at de nye e-postene ble oppdaget i forbindelse med etterforskningen av den skandaliserte demokraten Anthony Weiner, som er gift med Clintons nære medarbeider Huma Abedin.

EKSPAR: Anthony Weiner og kona Huma Abedin fotografert under hans valgkamp for å bli New York-borgermester i 2013. Paret er nå separert, og Abedin er blant Clintons nærmeste medarbeidere. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB Scanpix
EKSPAR: Anthony Weiner og kona Huma Abedin fotografert under hans valgkamp for å bli New York-borgermester i 2013. Paret er nå separert, og Abedin er blant Clintons nærmeste medarbeidere. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Weiner trakk seg fra Kongressen i 2011, etter avsløringen av at han hadde sendt seksualiserte bilder til privatpersoner på Facebook og Twitter. Abedin har seinere tatt ut separasjon.

FBI etterforsker for tida meldinger Weiner sendte til ei 15-årig jente fra Nord-Carolina, og har ifølge ikke navngitte kilder kommet over opptil tusenvis av e-poster med forbindelse til Clintons sak.

MIKE PENCE: Under sin tale for republikanske velgere i Pennsylvania forteller Pence at partiet er stolte av at FBI endelig har tatt motet til seg og gjenåpnet etterforskningen av Hillary Clintons e-poster. Video: CNN Vis mer

Unngikk tiltale

Clinton unngikk tiltale i begynnelsen av juli, etter avsløringen av at hun hadde brukt en privat e-postserver til jobbrelatert kommunikasjon mens hun satt som utenriksminister. 30 000 e-poster ble gransket, men ingen tiltale reist. FBI refset imidlertid presidentkandidaten for å ha vært «ekstremt uforsiktig med hemmelig informasjon».

Så, seint i august, kom det fram at ytterligere 14 900 e-poster var avdekket og overlevert utenriksdepartementet fra FBI, etter at Clintons advokater hadde utelatt dem fra det tidligere overleverte materialet.

Clintons motstander i presidentvalget, Donald Trump, har gjentatte ganger brakt opp e-postsaken under valgkampen, og uttalte i den andre debatten mellom de to at han ønsket å putte Clinton i fengsel.

- Lang og utmattende affære

Da de «nye» e-postene ble avslørt i august, uttalte USA-ekspert Hilmar L. Mjelde at dette føyde seg inn i rekka av hendelser som gjør at mange oppfatter Clinton som ikke helt redelig.

- Kritikerne beskylder henne for stadig å komme med halvsannheter, og at hun drives fra skanse til skanse, framfor å legge alle kortene på bordet med en gang. Da utvikler dette seg til en lang og utmattende affære, som nå, sa forskeren til Dagbladet den gang.

Granskingen av de første 30 000 e-postene avdekket at en håndfull av e-postene Clinton hadde sendt og mottatt på den private e-postserveren, var av hemmelig karakter, noen få kommer sågar i kategorien «topphemmelig», og omhandlet bl.a. CIAs droneprogram i Pakistan.

Under sin forklaring til FBI i sommer forklarte den tidligere utenriksministeren at hun brukte den private serveren av praktiske årsaker.

STOLER IKKE PÅ FOLKET: I 2000 tapte Al Gore presidentvalget på tross av at han fikk over en halv million stemmer flere enn George W. Bush. Dagbladet forklarer hvordan. Video: Guro Lindahl Flåten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer