Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI graver etter Jimmy Hoffa

Fagforeningslederen har vært sporløst forsvunnet i over 30 år.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): FBI-agenter og lokale politifolk graver nå på et jorde på en hestefarm i Michigan for å finne levningene etter fagforeningslederen Jimmy Hoffa, som forsvant for over 30 år siden. Søket ble igangsatt etter et tips om Hoffas forsvinning, melder CNN.com.

En anonym talsmann for den føderale påtalemyndigheten bekrefter at politifolkene leter etter Hoffa, som forsvant 30. juli 1975. TV-bilder fra åstedet viser ei gruppe på omtrent 15 personer utenfor en låve som graver et rektangulært hull.

- Vi leter etter bevis for kriminell aktivitet som kan ha forekommet da eiendommen tilhørte en tidligere eier, sier FBI i en pressemelding.

John Koskovich, som bor på naboeiendommen, sier det i åras løp har versert flere rykter om at Hoffa kan være begravet i området.

- Men vi trodde dette bare var enda et sprøtt rykte, sier Koskovich.

Ble lurt

Hoffa ble sist sett på en restaurant i Bloomfield Hills, en drabantby til Detroit. Han skulle angivelig møte mafiabossen Anthony Giacalone og Anthony Provenzano, pamp i Teamsters (transportarbeiderforbundet) der.

Hoffa trodde Giacalone hadde arrangert møtet for å mekle i en disputt mellom Hoffa og Provenzano, men Hoffa var den eneste av de tre som møtte opp, ifølge FBI.

GRAVER: FBI-agenter og lokale politifolk i sving på hestefarmen i Milford utenfor Detroit. Foto: WXYZ TV/AP/SCANPIX
GRAVER: FBI-agenter og lokale politifolk i sving på hestefarmen i Milford utenfor Detroit. Foto: WXYZ TV/AP/SCANPIX Vis mer

Giacalone og Provenzano fortalte seinere FBI at de ikke hadde avtalt noe møte med Hoffa.

FBI tror Hoffas forsvinning kan forklares med hans forsøk på å gjenvinne makten han hadde tapt i Teamsters mens han satt i fengsel for jurybestikkelse og svindel.

Fagforeningslederen ble dømt til 15 års fengsel i 1967, men ble benådet av president Richard Nixon i 1971. Nixon satte imidlertid som betingelse for benådningen at Hoffa «ikke befattet seg, direkte eller indirekte, med styringen av noen fagforening» til tidligst mars 1980.

Fant blod under golvplanker

I mai 2004 fant etterforskere blod etter å ha fjernet golvplanker i et hus i Detroit, som ligger 48 kilometer fra stedet der det nå graves. Blodet ble antatt å være Hoffas.

Ransakelsen av huset kom etter at den tidligere Teamsters-toppen Frank Sheeran skrev i selvbiografien sin at han skjøt Hoffa i huset, rett innenfor inngangsdøra.

Men etterforskere gjorde DNA-analyser av blodet og konkluderte med at det ikke kunne være Hoffas.

Sheeran døde i 2003, Provenzano i 1988 etter å ha blitt dømt i en annen mordsak, og Giacolone døde av nyresvikt i 2002. Hoffa ble erklært død i 1982.

Hoffas sønn James P. Hoffa er den nåværende lederen for Teamsters.

SNART FUNNET?: Jimmy Hoffa, her på et bilde fra 1974.
ETTERFORSKER: FBI-agenter snakker sammen ved åstedet på hestefarmen der søket etter Hoffa pågår.
NABOER: John og Deb Koskovich fra Milford, Michigan, er naboer til hestefarmen der søket etter Hoffa pågår.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling