HADDE KILDE TETT PÅ BIN LADEN:  FBI hadde en hittil ukjent muldvarp på innsiden av terrornettverket Al Qaida. Arkivfoto: AP Photo/NTB Scanpix
HADDE KILDE TETT PÅ BIN LADEN: FBI hadde en hittil ukjent muldvarp på innsiden av terrornettverket Al Qaida. Arkivfoto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer

FBI hadde hemmelig kilde med direkte kontakt med Osama bin Laden

Fikk vite at terrorlederen ønsket å finansiere terror mot USA allerede i 1993. Kongressen fikk aldri høre om det.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): FBI hadde en hittil ukjent muldvarp på innsiden av terrornettverket Al Qaida, melder Washington Times.

Mange år før terrorangrepet mot USA 11. september 2001, kunne den hemmelige kilden fortelle at terrorlederen Osama bin Laden ønsket å finansiere terrorangrep mot USA.

Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialsoldater i Abbottabad i Pakistan i 2011.

Hindret terrorangrep Kilden skal ha vært i direkte kontakt med Osama bin Laden i 1993, åtte år før det dramatiske terrorangrepet mot USA.

Til tross for at kilden ikke kunne hjelpe amerikanerne med å forhindre terrorangrepet i 2001, skal han ha bidratt med å hindre angrep mot blant annet en frimurerlosje i Los Angeles på midten av 1990-tallet. Det viser rettsdokumenter som Washington Times har fått tak i.

- Det var den eneste kilden jeg visste om innenfor FBI som var direkte involvert med al Qaida, sier tidligere FBI-topp Edward J. Curran i et vitnemål. Curran var sjef ved FBIs Los Angeles-kontor.

Tett på Al Qaida-ledelsen Ifølge Curran var den hemmelige kilden svært tett knyttet til ledelsen i Al Qaida.

Ifølge NBC News var kilden ansett som en fortrolig medarbeider av den nå fengslede Al Qaida-toppen Omar Abdel-Rahman - også kalt «Den blinde sjeiken» og Al Qaidas åndelige leder.

Abdel-Rahman er fengslet i USA på livstid for sin rolle i planleggingen av det opprinnelige terrorangrepet mot World Trade Center i 1993.

Vitnet for tom rett Den tidligere FBI-toppen Edward J. Curran skal ha kommet med sitt vitnemål foran en nesten tom rettssal.

Årsaken til at Curran måtte møte i retten var at han ble innkalt som vitne i en diskrimineringssak i FBI.

Årsaken til at FBIs hemmelige kilde ble tema var Currans redegjørelse for jobben til Bassem Youssef, FBIs høyest rankede arabisktalende. Youssef er mannen som skal ha håndtert den hemmelige kilden.

Kongressen ikke informert Youssef har saksøkt FBI for diskriminering fordi han mente at han hadde blitt forbigått i forbindelse en forfremmelse.

Amerikanske medier kaller vitnemålet til andre FBI-agenter for pinlige, siden høytstående FBI-ansatte innrømmet at de ikke kunne forskjellen mellom sjia-, og sunni-muslimer og insisterte på at arabisk-språkkunnskaper ikke er vesentlig for jobben.

Til tross for at den hemmelige kilden ble tema i retten, ble ikke Kongressen informert da de gransket 11. september.

- Jeg mener det er grunn til å stille spørsmål ved hvorfor denne informasjonen ikke har blitt offentlig, og hvorfor 11. september-kommisjonen og Kongressens etterretningskomiteer ikke har blitt informert, sier kongressmedlem Peter Hoekstra til Washington Times.

Han ledet etterretningskomiteen da 11. september-kommisjonen kom med sin rapport.

- Dette er nok et eksempel som vil gå inn i notatbøkene til konspirasjonsteoretikere, som sier at myndighetene ikke forteller alt om 11. september. Det er verken bra for etterreningsmiljøet, FBI og myndighetene, sier Hoekstra videre.

- Gjorde all informasjon tilgjengelig NBC News melder at FBI ikke ønsket å fortelle Kongressen om den hemmelige kilden. I en uttalelse sier imidlertid FBI at de gjorde all relevant informasjon tilgjengelig.

- All informasjon ble gjort tilgjengelig for 11. september-kommisjonen og etterretningskomiteen, sier assisterende direktør Michael Kortan.