FBI har tilgang til alt innhold hos Facebook, Yahoo, Microsoft, Google og Skype

Enorm overvåkingsskandale avdekket i USA i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En Powerpoint-presentasjon som både den britiske avisa The Guardian og amerikanske Washington Post har fått tilgang til, viser at amerikanske myndigheter har hatt direkte tilgang til serverne til ni av de største nettaktørene i verden.

Litt før 02.30 i natt norsk tid, bekreftet også NBC at de har to kilder på at opplysningene er korrekte.

Dokumentet, som er merket Top Secret, viser at FBI og NSA har hatt muligheten til å hente ut blant annet epost, lynmeldinger, bilder, videoer, dokumenter, lydfiler, søkehistorikk og logger fra filoverføringer fra helt vanlige brukere.

De ni selskapene som er nevnt i presentasjonen er Microsoft, Skype, Facebook, YouTube, Google, Yahoo, Apple, AOL og PalTalk, mens det går fram at Dropbox snart blir innlemmet.

Kodenavn: Prism Overvåkingsprosjektet, som trolig er det største noensinne i et fritt land, har fått kodenavnet Prism.

Sjefredaktør i The Guardian, Alan Rusbridger, skriver på Twitter at det er høyst usikkert om selskapene visste om overvåkingen. Både Apple og Google har i natt sagt at de ikke har vært informert.

- Vi har aldri hørt om Prism. Vi har ikke gitt noen myndigheter direkte tilgang til serverne våre, sier en talsmann for Apple til CNBC i natt.

- Google tar brukernes datasikkerhet svært alvorlig. Vi gir informasjon til myndighetene når det er hjemlet i en lov, men vi har ingen bakdør som gir dem direkte tilgang til serverne våre, sier Google til The Guardian.

Også Facebook og Microsoft benekter at de har tatt del i overvåkingen.

Pågått i seks år Det 41 sider lange dokumentet viser at Prism-prosjektet har hatt tilgang til data fra Microsoft siden 2007, mens Apple først ble tatt inn i overvåkingen i oktober i fjor.

Kilden som har gitt Powerpoint-presentasjonen til Washington Post, sier han valgte å offentliggjøre materialet fordi det avdekker et enormt overtramp mot personvernet.

- De kan, ganske bokstavelig talt, se ideene dine, mens du skriver dem.

Som en skjebnens ironi, nøyaktig samtidig som det ble kjent at myndighetene overvåker store deler av nett-trafikken, holdt president Barack Obama foredrag for studenter i Nord-Carolina, der han gikk inn for billigere nettbrett og gratis trådløst nett på skolene.

Han har så langt ikke kommentert overvåkingsskandalen.

Avsløringen kommer et døgn etter at The Guardian avslørte at myndighetene i USA har overvåket all mobiltrafikk fra teleselskapet Verizon. I natt skriver Wall Street Journal at også kundene hos AT&T og Sprint ble overvåket.

FBI har tilgang til alt innhold hos Facebook, Yahoo, Microsoft, Google og Skype