FBI i trøbbel

FBI-agenter er ikke hva de engang var: Nå granskes FBI i seks forskjellige saker. Den siste granskningen skal gi svar på om FBI-agenter har blitt straffet av kolleger og sjefer etter at de sa sannheten om drapene på et barn og en ammende kvinne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt av glansen er definitivt borte for agentene i Federal Bureau of Investigation. For sjette gang hittil i år settes det i gang gransking av byrået, skriver CNN.com.

Det er justisminister John Ashcroft som har satt i gang den siste granskingen i rekka. Det dreier seg om beleiringen i Idaho i 1992, da FBI-agenter skjøt og drepte 14-år gamle Sammy Weaver. Rett etterpå skjøt og drepte de moren hans, Vicky Weaver, med et skudd gjennom øyet. Kvinnen hadde en 10 måneder gammel baby på armen og hadde nettopp funnet Sammy død da hun ble drept.

Familien Weaver bodde i Idaho i en hytte uten radio og tv. Lokale agenter hadde planlagt operasjonen mot den lille familien i halvannet år. Etter drapene satte FBI i gang en massiv løgnkampanje, blant annet hevdet de at barna i familien var gisler og at agentene ikke visste at de hadde drept en ammende mor. De fremstilte familiefaren som rasistisk og farlig. I ettertid er det klart at agentene løy for å verne hverandre. Det aldri var grunnlag for den væpnede aksjonen mot familien Weaver. Myndighetene tapte straffesaken mot de i familien Weaver som overlevde drapsaksjonen. Les mer om FBI-drapene ved Ruby Ridge i Idaho

her

.

Overgrepene i Idaho var en av Timothy McVeighs begrunnelser for å sprenge en bombe i Oklahoma.

FBI-ansatte som innrømmet sannheten under den følgende rettssaken, skal senere ha blitt utstøtt og utsatt for sanksjone innad i FBI. Justisminister John Ashcroft vil nå undersøke om dette er riktig.

Gransker dokument-stopp

Fra før granskes tre andre saker:

- Hvorfor FBI ikke overleverte alle dokumenter i saken som førte til at Timothy McVeigh ble henrettet.

- Spionsaken rundt den tidligere agenten Robert Hansson.

- Hvor er det blitt av hundrevis av våpen og computere som tilhører FBI?

To andre undersøkelser er også på gang: - TIdligere FBI- og CIA-direktør William Webster er satt til å granske interne problemer som ble oppdaget da Robert Hansson ble avslørt som spion.

I tillegg holder det verdensomspennende revisjonsfirmaet Arthur Anderson på med en gjennomgang av driften.

FIKK SKYLDEN AV FBI: Randy Weaver mistet sønnen Sammy og kona Vicky da FBI gikk til en unødvendig aksjon i Idaho i 1992. Senere ble han selv fremstilt som høyreekstrem, rasistisk og farlig. Bildet er fra en høring i 1997. <br>I juni i år bestemte retten at FBI-skarpskytteren Lon Horiuchi kan siktes for drapene.
ANSVARLIG: FBIs Eugene Glenn var ansvarlig under aksjonen ved Ruby Ridge i Idaho. Han innrømmet under høringene flere år senere at FBI hadde prøvd å skjule sannheten rundt drapene.