FBI jakter på Bush-fiender

Seks politifolk banket på døra til Sarah Bardwell i Denver i Colorado. De ville vite om hun hadde tenkt å delta i noen demonstrasjoner og antikrigsaksjoner i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): -  Inntrykket jeg fikk var at jeg burde holde meg unna demonstrasjoner og at FBI ville holde øye med meg, sier Sarah Bardwell til The New York Times.

Hun er ikke den eneste som har fått besøk i de siste ukene.

Bare i delstaten Colorado er medlemmene i tre antikrigsgrupper blitt utspurt av det føderale politiet om sine planer. Det er tre spørsmål som går igjen i samtalene; de dreier seg om mulige voldelige aksjoner, om det finnes planer for slike og om de vet at det er kriminelt å holde tilbake opplysninger om slike aksjoner.

-  Denne typen press har en skremmende virkning på helt legitim politisk aktivitet. Folk vil bli redde for å delta i demonstrasjoner eller skrive seg på en underskriftsliste dersom de tror det vil resultere i at FBI etablere en mappe på deg, sier Mark Silverstein i The American Civil Liberties Union i Colorado.

Terrorplaner

Den formelle bakgrunnen for dør-til-dør-besøkene for å klarlegge eventuelle voldsaksjoner under de politiske landsmøtene denne sommeren, ligger et FBI-direktiv som ble utstedt for vel et år siden. I det ble lokale politifolk oppfordret til å holde øye med protestgrupper for å finne terrorplaner. Den gangen advarte menneskerettighetsadvokater mot at direktivet kunne bli brukt mot lovlig politisk virksomhet.

-  FBI skremmer ikke noen vekk fra deres grunnlovsfestede rettigheter. Vi er bekymret for skader på landsmøtedeltakere, politi og tilskuere, sier FBI-talsmann Joe Parris.

Gateslag ventet

Over en million mennesker er ventet til New York for å delta i anti-Bush-demonstrasjonene under republikanernes landsmøte i månedsskiftet august/september. Av sikkerhetsårsaker har politiet henvist protestene til motorveien på vestsiden av Manhattan. Arrangørene har imidlertid ikke tenkt å adlyde dette påbudet og i en stor avisannonse i går oppfordrer en av arrangørgruppene til oppmøte i en av byens parker i stedet.

UT George W. Bush sa i går at han trekker ut amerikanske styrker i Europa og Asia. De trengs andre steder.