FBI-kritiker snakker ut i natt

I natt stiller agent Collen Rowley til åpen høring om terroradvarslene som ble ignorert. Sjefene hennes skjelver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er knyttet stor spenning til høringen av FBI-agent Collen Rowley (47), som foregår foran Senatets justiskomité i natt. Rowley er kvinnen som har tvunget sin egen sjef, FBI-direktør Robert Mueller, til å innrømme at terrorangrepene mot USA muligens kunne vært forhindret.

Rowley, som er ansvarlig juridisk rådgiver hos FBI i Minneapolis, skrev et 13 sider langt brev det hun anklager ledelsen for å ha forhindret etterforskning av mulige terrorister. Lokale agenter i Minneapolis ville etterforske Zacarias Moussaoui, men dette ble stoppet.

Arrestert før angrepet

Zacarias Moussaoui, kjent som «den 20. kapreren», ble arrestert av FBI i Minnesota i august i fjor. Franskmannen med marokkansk bakgrunn er hittil den eneste som er tiltalt for å ha hjulpet Osama bin Laden og de 19 kaprerne som døde 11. september.

Rowley har opplyset at de lokale agentene ble så frustrerte over FBI-ledelsens manglende interesse for Moussaoui at de brøt alle instrukser og tipset etterretningsorganisasjonen CIA direkte.

Moussaoui ble arrestert etter at lederne ved flyskolen han gikk på reagerte på mannens oppførsel. De tipset FBI om hva de mente var mistenkelig adferd. Moussaoui ville bare lære å fly. Han brydde seg ikke om å ta av og lande.

De lokale FBI-agentene ville blant annet undersøke Moussaouis bærbare datamaskin, men ble nektet dette av hovedkontoret.

Selv ikke etter at fransk etterretning varslet FBI om at det var grunn til å mistenke ham for forbindelser med terrorist-nettverk fikk Rowley tillatelse til grundigere undersøkelser.

- Modig kvinne

- Rowley er en meget modig kvinne, som har kommet frem med informasjon på denne måten og er erfaren i FBI. Jeg tror hun kan gi oss innsikt i kulturen i FBI. Hvorfor var det konflikt mellom kontoret i Minneapolis og hovedkvarteret i Washington, når folk flest tror byrået jobber som ett team, sier senator Bob Graham fra Florida til CNN.

Hovedspørsmålet i høringen blir å finne ut om ledelsen i FBI så indikasjonene i sammenheng. Dersom de gjorde det, blir spørsmålet hvorfor gjorde de ikke mer?

- Vi var fullstendig klar over at det eksisterte en fare for at noe kunne skje, at noe var under planlegging, har Rowley sagt tidligere.

Hvis det er bildet som blir stadfestet under høringen i natt, får FBI-direktøren mye å svare for.

NUMMER 20:</B>Moussaoui ville bare fly, ikke lande. FBI-ledelsen syntes visst ikke det var mistenkelig nok.