FBI med ny «supersnuser» for internett

Det amerikanske statspolitiet FBI har utviklet et nytt dataprogram, som leter opp og leser mistenkelig e-post. Borgerrettsvernere og forbrukerorganisasjoner er bestyrtet over oppfinnelsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De store leverandørene av nettjenester er også svært skeptiske til 'Carnivore' ('Kjøtteter'), som programmet er døpt. Navnet skyldes at programmet på sekunder skal kunne lete gjennom utrolige mengder data, og glefse til seg nettopp den biten det leter etter.

Ifølge forretningsavisen Wall Street Journal må 'Carnivore' kobles direkte til den store nettleverandøren America On-Line (AOL), før det kan begynne å fungere. -Og det syns vi er meget betenkelig, sier Jeff Richards fra bransjeorganisasjonen Jeff Richards.

Også den republikanske kongressrepresentanten og juristen Bob Barr er forskrekket over FBIs påfunn. -Hvis jeg skulle beskrive min reaksjon med ett enkelt ord, ville jeg velge «skremmende», sier han.

FBI forsikrer på sin side at statspolitiet vil sikre rettslig kjennelse for bruk av 'Carnivore' for hvert enkelt tilfelle der programmet kan bli til nytte. Bruken skal skje etter de samme strenge regler som gjelder for telefonavlytting og annen overvåking. (NTB)