Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI mistenker høyre-ekstreme

Høyreekstremister står bak bølgen av brev med dødelige miltbrannbakterier i USA, tror etterforskere i FBI. Det amerikanske statspolitiet gransket torsdag det femte dødsfallet i miltbrann-epidemien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etterforskerne hadde foreløpig ingen forklaring på hvordan 94 år gamle Ottilie Lundgren i delstaten Connecticut hadde fått i seg miltbrannbakterier. Men den overordnede etterforskningen av epidemien peker stadig mer i retning av ytterste høyre.

Brevene i konvoluttene der bakteriene er plassert, inneholder brev som tydeligvis skal se ut som om de kommer fra ytterliggående muslimer. Men alle forsendelsene er postlagt i USA, og brevene er skrevet på engelsk - ikke på arabisk.

Skrekk

I 1997 spredde et brev med klissete innhold skrekk blant de ansatte ved en veldedig jødisk organisasjon i Washington. Ifølge brevet inneholdt konvolutten både pest- og miltbrannbakterier, men kjemisk analyse viste at innholdet var jordbærsyltetøy.

Senere ble det sendt falske miltbranntrusler mot domstoler og skoler, men framfor alt mot abortklinikker i USA. Truslene ble tatt på alvor, men viste seg hver gang å*være falske, og skapte derfor ingen panikk - før 11. september i år.

Etter angrepene mot World Trade Center i New York og Pentagon i Washington har terrorfrykten nådd nye høyder, og høyreekstremistene fisker i rørt vann. For to uker siden fikk mer enn 200 abortklinikker brev med et pulver som liknet miltbrannsporer.

Trusler

- Miltbrannbrevene kan være sendt av en aktiv gruppe, eller av enkeltpersoner som er inspirert av terrorangrepene. Høyreekstremister har lenge truet blant annet abortklinikker med milbtrannsmitte, sier den amerikanske statsviteren Stephen Sloane.

- De forsøker å skape full forvirring, slik at myndighetene blir handlingslammet og ser ut som de ikke gjør noe. Så kan de si: -Det er akkurat som vi alltid har hevdet myndighetene er korrupte, sier professor Sloane til det svenske nyhetsbyrået TT.

Bioterror-eksperten John Parachini sier til TT at han ikke vet om miltbrann-terroristene forsøker å trekke oppmerksomheten vekk fra andre og farligere ting, eller om de skaper frykt for fryktens egen skyld. Kanskje nyter de rett og slett å være vitner til panikk, sier han.

(NTB)

Hele Norges coronakart