FBI mistenker israelsk spion i Pentagon

USAs føderale politi (FBI) tror Israel har plassert en spion på høyeste nivå i Pentagon, melder CBS News.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge den amerikanske fjernsynsstasjonen tror FBI at spionen gjennom sin sentrale posisjon har kunnet påvirke president George W. Bush' politikk overfor land som Irak og Iran.

- FBI har innledet full spionetterforskning og vil om kort tid avsløre noen som de tror kan ha spionert fra innsiden av forsvarsministerens kontor, ikke for et fiendtlig land men for Israel, melder CBS News.

Solide beviser

FBI mener ifølge CBS News å ha solide beviser for at spionen har forsynt Israel med gradert informasjon som inkluderer topphemmelige vurderinger som er gjort i Det hvite hus.

Fjernsynsstasjonen beskriver den israelske spionen som «en betrodd analytiker», knyttet til en enhet i forsvarsdepartementet som er sentral i utviklingen av Pentagons Irak-politikk.

Rumsfelds kontor

Kilder i FBI opplyser også at spionen ved forsvarsminister Donald Rumsfelds kontor skal ha bånd til det to viseforsvarsministrene Paul Wolfowitz og Douglas Feith, begge kjent som ledende pådrivere for USAs invasjon av Irak.

Spionen skal ha levert informasjonen til American Israel Public Affairs Committee (AIPAC), som er kjent som en mektig israelsk lobbygruppe i Washington.

Kunne påvirke

- Våre kilder forteller oss at den mistenkte spionen i fjor overleverte presidentens direktiv for USAs politikk overfor Iran, mens det fortsatt bare var et utkast, melder CBS News.

- Dette plasserer israelerne - ifølge en av våre kilder - innenfor kretsen av beslutningstakere, slik at de kunne forsøke å påvirke utfallet, heter det videre.

En talsmann for den israelske ambassaden i Washington benekter anklagene.

- Vi benekter kategorisk disse påstandene. De er helt uriktige og skandaløse, sier talsmannen.

Pollard

18 år er gått siden forrige gang forholdet mellom USA og Israel ble rystet av en spionskandale.

Etterretningsoffiseren Jonathan Pollard ble pågrepet i 1986 og senere dømt til livsvarig fengsel for å ha utlevert tusenvis av topphemmelige dokumenter til israelsk etterretning.

Gjentatte israelske forsøk på å få Pollard benådet er avvist opp gjennom årene, og avtroppende president Bill Clinton inkluderte heller ikke den israelske spionen på listen over de drøyt 100 han benådet før han forlot Det hvite hus i 2001.

NTB