FBI omorganiseres

En gigantisk omorganisering av FBI er på trappene i kjølevannet av 11. september og sterk kritikk. Det amerikanske føderale politiet skal satse tungt på å lære seg å tolke informasjon som kan peke mot nye terrorangrep.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Omorganiseringen innebefatter blant annet 900 nyansettelser av agenter med ekspertise i språk, fremmede kulturer og teknologi. I alt er det snakk om å knytte 2600 agenter opp mot terrorforebyggende arbeid.

Kritikk

FBI måtte tåle voldsom kritikk da det ble kjent at en FBI-agent i Phoenix hadde laget en rapport om de mange arabiske studentene som søkte seg inn på amerikanske flyskoler. Rapporten kom aldri til topps i organisasjonen.

Både Bush-administrasjonen og FBI er nå under sterkt press fra Kongressen, som vil vite hvilken informasjon man faktisk satt med i forkant av terrorangrepet 11. september.

Foreløpig har FBI nektet å utlevere rapporten fra agenten.

Nytt fokus

- Vi må bli bedre på å kommunisere med andre. Det er minst like viktig at vi blir bedre på å administrere, analysere og dele informasjon, sa FBI-sjef Robert Mueller til amerikansk presse og CNN onsdag kveld norsk tid.

Mueller, som overtok sjefsstolen i FBI bare en uke før 11. september, understreket at jobben med å komme terroren i forkant nå kommer foran alt annet. Det nye fokuset blir konkretisert blant annet ved at 520 agenter fra krim-avsnittet og 400 fra narkoavsnittet nå blir flyttet over til de nye avdelingene for antiterror-arbeid.

En del av de nye tiltakene krever Kongressens godkjennelse før de kan settes ut i livet.