FBI refser Blackwater etter 17 sivile drap

Har overdrevet maktbruken sin, mener FBI.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Blackwater-vaktenes drap på 17 sivile irakere i Bagdad lar seg ikke forsvare, slår etterforskerne fra det føderale amerikanske politiet FBI fast.

FBIs etterforskere konkluderer med at Blackwater-vaktenes overdrevne maktbruk var i strid med de regler som gjelder for private sikkerhetsselskaper i Irak, skriver The New York Times.

Påtalemyndigheten er likevel usikre på om det kan reises tiltale i saken, med hjemmel i eksisterende lovverk.

Uprovosert skyting Etterforskningen har avdekket at fem av Blackwater-vaktene åpnet ild i den travle Nisour-gata i sentrum av Bagdad 16. september i år.

Irakiske myndigheter konkluderte etter sin gransking med at skytingen, i motsetning til hva Blackwater hevder, var uprovosert.

Amerikanske soldater på stedet konkluderte også med dette, og fant ingen bevis for at Blackwater-vaktene var under angrep da de åpnet ild.

Tvilen til gode  FBIs etterforskere fant heller ingen beviser for dette, og stiller spørsmål ved Blackwaters påstand om at flere av kjøretøyene deres ble truffet.

FBI slår fast at Blackwater-vaktene ikke hadde noen som helst grunn til å åpne ild mot 14 av de 17 sivile irakerne som ble drept, men lar tvilen komme vaktene til gode når det gjelder de siste tre ofrene.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer