FBI-sjefen fikk nyheten om at han var sparket via TV

Talte til FBI-ansatte da nyheten flimret over TV-skjermer i bakgrunnen.

SPARKET: James Comey fikk tirsdag sparken av Donald Trump. Foto: AP Photo / Susan Walsh / NTB scanpix
SPARKET: James Comey fikk tirsdag sparken av Donald Trump. Foto: AP Photo / Susan Walsh / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Tirsdag sparket president Donald Trump FBI-sjef James Comey. Men det var ikke Trump selv som overbragte Comey beskjeden.

Comeyt var tirsdag i Los Angreles der han snakket med ansatte i FBI. Mens han snakket med dem begynte nyheten om at han hadde fått sparken å dukke opp på TV-skjermer i bakgrunnen, melder New York Times og CNN.

- Han ble tatt på senga, sier en kilde til Los Angeles Times.

Brev

Like etter ble et oppsigelsesbrev overlevert FBIs hovedkvarter i Washington.

- Selv om jeg setter stor pris på at du ved tre anledninger informerte meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg likevel enig i Justisdepartementets vurdering om at du ikke er i stand til å lede byrået på en effektiv måte, heter det i brevet fra Trump.

Det store spørsmålet for mange er hvorfor James Comey ble sparket akkurat nå, spesielt med tanke på at det er han som leder etterforskningen som skal avdekke hvorvidt Trumps valgkampanje hadde noe samarbeid med Russland.

Brev fra visejustisministeren

Ifølge Donald Trumps politiske rådgiver Kellyanne Conway, handler alt om brevet fra vise-justisminister Rod Rosenstein.

«Jeg kan ikke forsvare FBI-direktørens håndtering av konklusjonen i etterforskningen av ClintSons eposter, og jeg forstår ikke hvorfor han nekter å akseptere den nesten universelle enigheten om at han tok feil. Omtrent alle er enige i at direktøren gjorde alvorlige feil, det er en av de få tingene som forener folk med forskjellige perspektiver», står det i brevet fra Rosenstein til justisminister Jeff Sessions.

«Måten direktøren håndterte konklusjonen av etterforskningen på var gal. Som et resultat av det er det lite sannsynlig at FBI vil gjenvinne offentlighetens tillit og Kongressens tillit før det er en direktør som forstår omfanget av feilene og lover å aldri gjenta dem. Men siden direktøren nekter å innrømme sine feil, kan vi ikke forvente at han vil implementere de nødvendige endringene».

Brevet fra Rosenstein førte til at justisminister Jeff Sessions sendte et brev til Donald Trump, der han anbefalte at Comey ble sparket.

Jeff Sessions anbefaling

Under et intervju med CNNs Anderson Cooper ble Trumps rådgiver Conway presset hardt på tidspunktet for sparkingen.

- Jeg tror vi må peke på Jeff Session anbefaling, som bygger på Rod Rosensteins brev, sier Conway.

Hun peker på at Rosenstein tiltrådte for kun 14 dager siden, og at han dermed ikke har kunnet gjøre noe før den tid. Vise-justisministeren er også personen FBI-direktøren rapporterer til.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer