Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Notat fra sparket FBI-sjef om Donald Trump:

FBI-sjefen hevder Trump ba ham stanse etterforskning

USAs president, Donald Trump, skal ha bedt FBI-sjef James Comey om å stanse etterforskningen av Trumps sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, ifølge et notat fra Comey.

I HARDT VÆR: USAs president, Donald Trump, er under et voldsomt press etter at han i forrige uke sparket FBI-sjef James Comey. Foto: REUTERS/Carlos Barria 
I HARDT VÆR: USAs president, Donald Trump, er under et voldsomt press etter at han i forrige uke sparket FBI-sjef James Comey. Foto: REUTERS/Carlos Barria  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): Det skriver New York Times, som baserer sine opplysninger på to personer som har lest notatet.

Dersom notatet stemmer, er det det hittil klareste beviset på at presidenten direkte har forsøkt å påvirke FBIs etterforskning av om noen i Trumps valgkamporganisasjon samarbeidet med russiske myndigheter for å påvirke presidentvalget i USA i november, skriver New York Times.

FIKK SPARKEN: FBI-sjef James Comey (t.h.) fikk sparken av USAs president, Donald Trump, i forrige uke. Foto: NTB Scanpix
FIKK SPARKEN: FBI-sjef James Comey (t.h.) fikk sparken av USAs president, Donald Trump, i forrige uke. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Trumps første nasjonale sikkerhetsrådgiver, Michael Flynn, fikk sparken allerede 13. februar etter å blant annet ha løyet for visepresident Mike Pence om samtaler han hadde med Russlands USA-ambassadør etter valget.

Møte i Det hvite hus

Dagen etter møtte Trump den daværende FBI-sjefen i Det ovale kontoret. Samtalen var av en slik karakter at Comey valgte å skrive en detaljert redegjørelse for å kunne dokumentere det han oppfattet som Trumps særdeles upassende forsøk på å påvirke etterforskningen, skriver New York Times. Notatet skal Comey ha delt med andre i ledelsen i FBI.

- Jeg håper du kan finne en måte få en slutt på dette. Flynn er en bra fyr. Jeg håper du kan gi slipp på dette, skal Trump ha sagt, ifølge notatet.

Trump skal ha gjentatt at Flynn ikke hadde gjort noe galt. Comey skal ikke ha gitt noen opplysninger om etterforskningen til Trump, og bare svart:

- Jeg er enig. Han er en bra fyr.

Notatet blir bekreftet av en rekke andre amerikanske medier, deriblant Washington Post, CNN og NBC News. De viser alle til sine egne kilder.

Benekter

Det hvite hus benekter foreløpig Comeys beskrivelse av hendelsen.

ETTERFORSKES: Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo
ETTERFORSKES: Tidligere nasjonal sikkerhetsrådgiver Michael Flynn. Foto: REUTERS/Carlos Barria/File Photo Vis mer

- Selv om presidenten gjentatte ganger har uttrykket at general Flynn er en skikkelig mann, som har tjent og beskyttet landet vårt, så har aldri presidenten spurt herr Comey eller noen andre om å stanse noen etterforskning, inkludert enhver etterforskning som involverer general Flynn. Presidenten har den ytterste respekt for våre politimyndigheter og alle etterforskninger. Dette er ikke en sannferdig eller nøyaktig beskrivelse av samtalen mellom presidenten og herr Comey, sier Det hvite hus i en uttalelse.

Trump ga i forrige uke Comey sparken. Etterpå har Trump-administrasjonen gitt mange selvmotsigende forklaringer på hvorfor.

I et TV-intervju med NBC News sa Trump selv at en av grunnene til at Comey fikk sparken var at han mente at «denne Russland-tingen» er en «oppdiktet historie».

Fortsatte etterforskning

Til tross for samtalen mellom Trump og Comey fortsatte etterforskningen av Flynn og hans økonomiske bindinger til Russland og Tyrkia.

Comey var sammen med flere andre høytstående personer i Trump-administrasjonen i et møte i Det ovale kontor 14. februar. Da møtet var over, skal Trump ha bedt alle - inkludert visepresident Mike Pence og justisminister Jeff Sessions - om å forlate rommet. Etter at de var på tomannshånd, skal Trump, ifølge notatet, ha startet samtalen om Flynn.

To uker tidligere spiste Comey middag med Trump i Det hvite hus. Da skal Trump minst to ganger ha krevd at FBI-sjefen lovte å være lojal mot presidenten. Comey skal ha avvist dette, men sagt at han kunne love ærlighet.

NEKTER Å SVARE: Under en pressekonferanse på Det hvite hus med den tyrkiske presidenten Recep Tayyip Erdogan, fikk Donald Trump spørsmål om hvorvidt han delte hemmeligstemplet informasjon med russiske myndigheter uken før. Det nektet han å svare på. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

- James Comey bør håpe på at det ikke finnes noen opptak av våre samtaler før han begynner å lekke til pressen, skrev en sint Trump på Twitter fredag.

New York Times-avsløringen av notatet fra Comey, kommer dagen etter at Trump-administrasjonen ble rystet av nyhetsoppslag om at Trump skal ha delt svært hemmeligstemplet etterretningsinformasjon med Russlands utenriksminister og ambassadør.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer