- FBI-sjefen villeder

NEW YORK (Dagbladet): Den 46 år gamle FBI-agenten Coleen Rowley har skrevet et brev som har slått ned som en bombe i Washington. Hun skriver at FBIs toppsjef villeder amerikansk offentlighet, og at byrået hindret en avgjørende terroretterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tretten sider lange brevet har allerede skapt store vanskeligheter for FBI-sjef Robert Mueller i den amerikanske Kongressen. Etterretningskomiteene gransker nå hva FBI gjorde med de sporene som fantes i byrået før Osama bin Ladens terrorister slo til i fjor.

Mueller har helt siden angrepene hevdet at FBI gjorde alt som sto i menneskelig makt før den 11. september.

Dette er ikke riktig, skriver juristen Rowley som er juridisk rådgiver ved FBIs kontor i Minneapolis.

Hun hevder at toppfolk ved FBIs hovedkvarter i Washington endret på en avgjørende søknad om ransakingstillatelse i etterforskningen av Zacarias Moussaoui slik at den ble avvist og etterforskerne ble utestengt fra informasjon som kunne fått terroralarmen til å gå.

Søker vern

Coleen Rowley har søkt om juridisk beskyttelse i henhold til den amerikanske loven som verner offentlig og private ansatte som varsler myndighetene om lovbrudd, overgrep og andre regelbrudd.

Ledelsen ved flyskolen i Minnesota der Moussaoui hadde betalt 65000 kroner i kontanter for flytimer i jumbojet-simulatoren, fattet mistanke og varslet FBI om eleven.

FBI arresterte Moussaoui som er fransk statsborger av marokkansk avstamning, den 16. august i fjor.

Fransk etterretning opplyste at Moussaoui var registrert som islamsk ekstremist.

FBI-agentene søkte hovedkvarteret i Washington om tillatelse til å ransake Moussaouis datamaskin, men fikk avslag.

Søknad ble endret

Agent Rowley skriver at avslaget skyldtes at søknaden ble endret i Washington slik at den ikke oppfylte lovens krav om at mistenkte måtte ha en påvist terrorforbindelse.

Seinere gransking av datamaskinen avslørte at Moussaoui hadde skaffet seg opplysninger om fly brukt til å sprøyte landbruksavlinger.

Agent Rowley skriver at denne behandlingen - og tabben som ble begått i FBI ved at arrestasjonen ikke ble koplet til advarsler om at mistenkelige menn fra Midtøsten tok flytimer i Arizona - er blitt tilslørt av FBI-sjef Robert Mueller etter terrorangrepene, slik at offentligheten er blitt villedet.

TØFFE BESKYLDNINGER: FBI-agenten Coleen Rowley (til høyre) hevder FBI selv sørget for at de ble utestengt fra informasjon som kunne fått terroralarmen til å gå før angrepet mot World Trade Center. Til venstre FBI-sjef Robert Mueller.