ADVART: Trumps kommunikasjonsdirektør, Hope Hicks, skal ved minst to anledninger ha møtt FBI-agenter som advarte henne mot russiske agenter som prøvde å kontakte henne. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB Scanpix
ADVART: Trumps kommunikasjonsdirektør, Hope Hicks, skal ved minst to anledninger ha møtt FBI-agenter som advarte henne mot russiske agenter som prøvde å kontakte henne. Foto: Andrew Harnik / AP / NTB ScanpixVis mer

Russland-etterforskningen:

FBI skal ha advart én av Trumps nærmeste mot russiske agenter

I ukene etter fjorårets presidentvalg, skal kommunikasjonsdirektør Hope Hicks ha mottatt eposter fra russiske agenter, melder New York Times.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Donald Trumps kommunikasjonsdirektør, Hope Hicks, skal ha blitt advart av FBI mot russiske agenters forsøk på å kontakte henne. Ifølge New York Times skal Hicks ha mottatt eposter fra russiske myndigheter i ukene etter valget.

Hicks skal ha hatt møter med FBI-agenter minst to ganger. Der skal de ha oppgitt navn på russiske agenter som skal ha prøvd å kontakte henne, og fortalt henne at de ikke var personene de utga seg for å være, melder New York Times som hevder å ha snakket med kilder som kjenner til hendelsen.

Møter

Møtene, som FBI kaller «defensiv orientering», overgikk den vanlige sikkerhetsrådsgivningen som nye representanter for Det hvite hus rutinemessig gjennomgår. Orienteringsmøtene holdes for å advare myndighetspersonell om spesifikke bekymringer og risikoer.

Det finnes ingen bevis for at Hicks skal ha gjort noe ulovlig. Verken Hicks' advokat eller FBI ville kommentere saken overfor New York Times.

Torsdag og fredag skal Hope Hicks ha vært i møter med representanter fra storjuryen som etterforsker Russlands involveringer i det amerikanske presidentvalget i 2016.

Manafort i trøbbel

Siden mai i år har Robert Mueller etterforsket Trump-kampanjens mulige samarbeid med Russland. Seint i oktober ble Paul Manafort, Trumps tidligere valgkampsjef, og hans forretningspartner Rick Gates de første til å bli siktet i saken.

Siktelsen omfatter hvitvasking, falsk forklaring og sammensvergelse mot USA. Dette i forbindelse med ulovlig lobbyvirksomhet for prorussiske ukrainere.

Fredag meldte AP at Manafort skal ha trosset rettens forbud mot å forhåndsprosedere saken i offentligheten. Dokumenter som ble publisert av Mueller og hans team beviser visstnok at Manafort har vært med på å skrive et meningsinnlegg om ukrainsk politikk, mens han har sittet i husarrest.

Reuters hevder at meningsinnlegget omtaler Manaforts politiske arbeid i Ukraina på en positiv måte.

Meningsinnlegget skal ha vært skrevet i samarbeid med en kollega, som etterforskerne mener har tilknytning til russisk etterretning, og ble publisert i en engelskspråklig avis i Ukraina denne uka.

Russland-etterforskningen

I tillegg til Manafort og Gates, har også George Papadopolous, en tidligere medarbeider i Trump-kampanjen og Michael Flynn, Trumps tidligere nasjonale sikkerhetsrådgiver blitt siktet i Russland-saken.

I begynnelsen av november sa Papadopolous seg skyldig i å ha løyet til FBI da byrået avhørte ham om hans kontakt med en London-basert russisk professor, samt en kvinne som feilaktig har blitt omtalt som «Putins niese».

Trump svarte med å kalle ham en løgner på sin egen Twitter-konto, og hevdet at få kjente til ham. Han skrev også at Papadopolous bare jobbet som frivillig i Trump-teamet.

Flynn siktelsen

Den store bomba ble derimot sluppet 1. desember. Da ble Michael Flynn siktet for å ha løyet til FBI om samtaler han hadde med Russlands ambassadør Sergej Kisljak i perioden mellom at Trump ble valgt og innsatt som president.

Flynn innrømte overfor FBI at han hadde løyet, noe Trump var raskt ute med å bruke som begrunnelse for sparkingen av den tidligere sikkerhetsrådgiveren.

- Jeg måtte sparke general Flynn fordi han løy til visepresidenten og FBI. Disse løgnene har han erklært seg skyldig i. Det er veldig synd, fordi handlingene hans under overgangsperioden var i tråd med loven. Det var ingenting å skjule, skrev Trump på Twitter.

Trump-administrasjonen, og presidenten selv, har vært ute og distansert seg selv fra alle som nå er siktet.