Skoleskyting i Texas

FBI slo alarm dagen før

Eksplosiv økning i antall skyteepisoder.

I SJOKK: Småbyen Uvalde er hardt rammet av skoleskytingen. Her fra et forsamlingshus hvor innbyggere samler seg etter tragedien. Foto: Brandon Bell / Getty / AFP / NTB
I SJOKK: Småbyen Uvalde er hardt rammet av skoleskytingen. Her fra et forsamlingshus hvor innbyggere samler seg etter tragedien. Foto: Brandon Bell / Getty / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Skoleskytingen i Uvalde i Texas, hvor 19 barn og to voksne ble drept, skjedde dagen etter at FBI offentliggjorde en rapport hvor det går fram at nettopp liknende skyteepisoder i USA har økt kraftig, melder CBS News.

Fra 2020 til 2021 økte forekomsten av «aktiv skytter»-hendelser med 52,5 prosent. I fireårsperioden fra 2017 til 2021 var økningen hele 96,8 prosent.

103 drept i fjor

I rapporten defineres en «aktiv skytter»-hendelse som at «én eller flere personer går aktivt inn for å drepe eller forsøke å drepe folk i et befolket område». Ordet «aktiv» signaliserer at hendelsen av natur er pågående og dermed kan påvirkes av mottiltak fra politiet.

PATETISK: Basketballtrener for Golden State Warriors Steve Kerr sa tydelig ifra om hva han mente om skoleskytingen i Texas under en pressekonferanse natt til onsdag norsk tid. Video: Instagram/Warriors Vis mer

I fjor definerte FBI 61 episoder i 30 delstater som en slik hendelse. I disse ble 103 mennesker drept og 140 skadd, sett bort fra skytteren selv. 2021 var også året med flest dødsfall - 103 - i en «aktiv skytter»-hendelse siden 2017. Det var en økning fra 2020 på hele 171 prosent.

I fjorårets 61 hendelser var det også 61 gjerningspersoner - 60 mannlige og én kvinnelig - i alderen 12 til 67 år. Av disse ble 14 drept av politiet, mens 4 ble drept av bevæpnede privatpersoner. Én gjerningsperson døde i en kollisjon som følge av biljakt, og 11 tok livet av seg. 30 ble pågrepet, mens én fremdeles er på frifot.

Flest «aktiv skytter»-episoder fant sted i California, med 6, etterfulgt av Georgia og Texas med 5 hver. I Colorado og Florida skjedde 4.

FBI ser også en tendens til at flere av disse gjerningspersonene flytter seg fra åsted til åsted hvor de angriper folk, gjerne over flere dager.

Skoleskytingen i Uvalde er den som har krevd flest dødsofre i USA siden Sandy Hook-skytingen i Connecticut i 2012, der 20 barn og 6 voksne ble drept.

18-åring utpekt

Gjerningsmannen utpekes som 18-årige Salvador Ramos, en lokal high school-elev. Politiet mener han handlet alene, med foreløpig uklart motiv. Han mistenkes også for å ha skutt bestemoren sin før han dro til Robb barneskole, bevæpnet med et håndvåpen og ei rifle.

Ramos skal ha kjøpt våpen til 18-årsdagen sin over disk i en lokal butikk.

TORDENTALE: President Joe Biden gikk hardt ut mot de amerikanske våpenlovene i en tale i natt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB
TORDENTALE: President Joe Biden gikk hardt ut mot de amerikanske våpenlovene i en tale i natt. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / NTB Vis mer

Myndighetene opplyser at Ramos er død; omstendighetene rundt dødsfallet er foreløpig uklare, men flere amerikanske medier går ut fra at han er drept av politiet.

Umiddelbart etter massedrapet blusset den politiske debatten om USAs våpenlover opp igjen. President Joe Biden uttalte i natt norsk tid at det er på høy tid at politikerne strammer inn lovverket, som tillater privatpersoner å eie våpen til egen beskyttelse.

- Når, i Guds navn, skal vi stå opp mot våpenlobbyen? sa Biden i nattas tale.

Frontene er steile i amerikansk politikk om våpenlovene. I natt kom det fram at en rekke republikanske politikere fra Texas om noen dager har planlagt å delta på våpenorganisasjonen NRAs årsmøte, sammen med ekspresident Donald Trump.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer