FBI spionerte på britiske kongelige

President Franklin Roosevelt ba personlig FBI om å spionere på hertugen og hertuginnen av Windsor fordi han var redd for at de ga informasjon til nazistene, skriver avisa The Guardian lørdag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge arkivmateriale som er frigitt av FBI, var amerikanske myndigheter overbevist om at kong Edward VIII ikke måtte abdisere i 1936 på grunn av forholdet til sin amerikanske elskerinne Wallis Simpson, men fordi hun var nazisympatisør.

Det offisielle synet i Storbritannia har alltid vært at kong Edward, som etterpå ble hertugen av Windsor, abdiserte fordi den kongelige etiketten forbød de kongelige å gifte seg med skilte personer.

Men ifølge Guardian viser arkivdokumentene at USA var overbevist om at hun benyttet sin posisjon i de øvre sosiale sirkler i Storbritannia til å skaffe seg hemmeligheter og gi dem til tyskerne.

De hemmelige dokumentene viser at FBI var blitt fortalt av en tysk hertug at Simpson hadde en affære med Joachim von Ribbentrop, som da var tysk ambassadør i London, samtidig som hun var sammen med hertugen av Windsor.

Den tyske hertugen, Karl Alexander av Würtemberg, som senere ble munk i USA, fortalte at von Ribbentrop sendte Simpson 17 røde nelliker hver dag, som angivelig symboliserte hvor mange ganger de hadde ligget sammen.

Etter at han abdiserte flyttet hertugen av Windsor til Frankrike med Simpson, som da var blitt hertuginnen av Windsor. I 1940 ble de sendt til Bahamas av Winston Churchill.

Men FBI mener at Simpson opprettholdt sin kontakt med Ribbentrop, som i mellomtiden var blitt utenriksminister for Hitler, mens de bodde i Frankrike.

Da paret besøkte Palm Beach i Florida i 1941, ble de fotfulgt av en FBI-agent som på ordre fra presidenten selv måtte bløffe både dem og det hemmelige politiet om sin rolle.

NTB