FBI starter klappjakt på amerikansk bøddel

I skrekkvideoene fra IS skyter angivelig mannen gisler som står på kne foran gravplassene de selv har gravd. Nå vil FBI ha tak i ham.

AMERIKANER: FBI frykter at denne mannen, som angivelig henretter ofre i en propagandavideo fra IS, er amerikaner. Foto: FBI
AMERIKANER: FBI frykter at denne mannen, som angivelig henretter ofre i en propagandavideo fra IS, er amerikaner. Foto: FBIVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De fleste propagandavideoene folk er blitt kjent med fra terrororganisasjonen Den islamske stat (IS) har vært korte snutter med klare politiske hatbudskap til vesten og vist halshogging av vestlige gisler.

Terrorgruppa har også laget timelange propaganda-spillefilmer med brutale virkemidler for å forsøke å spre sitt eget budskap.

En uidentifisert bøddel som henretter fanger har vakt Det føderale politiets (FBI) oppmerksomhet.

Gisler I et klipp FBI har sluppet fra en 55 minutter lang IS-produsert propagandavideo dukker det opp en mannsskikkelse som gjemmer seg bak en finlandshette. FBI mener mannen snakker med nordamerikansk engelsk aksent i videoen der han forsøker å appellere til vestlig publikum.

I bakgrunn vises det FBI tror er IS-gisler som graver hull i bakken.

Når gislene har gravd hull i bakken, ser vi terroristen i finlandshetta ta fram en pistol. Han peker deretter pistolen mot bakhodene til gislene som sitter på rekke og rad foran deres egne gravplasser, før de henrettes. Henrettelsen av gislene er fjernet i FBIs versjon av videoen.

- Vi håper at noen kan kjenne igjen denne personen og gi oss nøkkelinformasjon om ham. All informasjon er verdifull, sa direktør i FBIs kontraterrorenhet Michael Steinbach i en pressemelding fra byrået.

Frykter reisende terrorister I tillegg til jakten på den angivelig amerikanske bøddelen, intensiverer også amerikanske myndigheter jakten på såkalte «homegrown terrorists». Amerikanske borgere som ønsker å slutte seg til terrororganisasjoner i utlandet, eller planlegger og sympatiserer terror.

Seinest i helga ble en 19 år gammel mann fra Chigaco arrestert, mistenkt for å ha planer om å reise til utlandet for å slutte seg til IS.

FBI ser på utviklingen som svært bekymringsfull, og appellerer nå til alle som kan ha tips om potensielle terrorister.

- Disse terroristene fra USA er mennesker med problemer som søker mening på helt feil måte. De kommer over propaganda og blir radikaliserte via egne undersøkelser, og de kan trene seg opp på internett. Etter å ha kommet opp fra kjellerne sine, blir de jihad-krigere, sa FBI-direktør James Comey under søndagens sending av «60 Minutes».

Britisk bøddel
Identiteten til bøddelen som figurerer i henrettelsesvideoene av journalistene James Foley og Steven Sotloff, som ble drept av IS tidligere i høst, skal være 23 år gamle Abdel-Majed Abdel Bary fra Vest-London.

James Foley (40) ble det første amerikanske offeret for IS. Han ble kidnappet 22. november 2012. 19 august i år friga IS en video som viser henrettelsen av Foley.

Den amerikansk-israelske journalisten Steven Sotloff (31) ble kidnappet i Aleppo i Syria i august. 2. september publiserte IS en video som skal vise halshoggingen av Sotloff.

FBI mener bøddelen er én og samme person. Ifølge britisk etterretningstjeneste er mannen en tidligere rapper, som reiste fra familien sin i Storbritannia i fjor. I britiske medier er han gitt tilnavnet «Jihadi John».

24. september i år ble det også sluppet en video der franskmannen Herve Gourdel (55) blir henrettet i Algerie av en IS-tilknyttet gruppe.

GJEMMER SEG: Amerikanske myndigheter er interessert i alle tips som kan lede til opplysninger om alle eventuelle amerikanske terrorister. Foto: FBI
GJEMMER SEG: Amerikanske myndigheter er interessert i alle tips som kan lede til opplysninger om alle eventuelle amerikanske terrorister. Foto: FBI Vis mer