Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI-topp sparket

Tidligere visedirektør i FBI, Andrew McCabe, har fått sparken av justisministeren. Søndag skulle han gå av med pensjon.

SPARKET: Tidligere visedirektør i FBI, Andrew McCabe, har fått sparken. Foto: NTB scanpix
SPARKET: Tidligere visedirektør i FBI, Andrew McCabe, har fått sparken. Foto: NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I slutten av januar ble det kjent at Andrew McCabe trakk seg fra sin stilling som FBIs visedirektør som følge av kraftig kritikk fra president Donald Trump.

Om to dager skulle McCabe gå av med pensjon, men fikk fredag sparken av justisminister Jeff Sessions.

- Jeg blir pekt ut og behandlet på denne måten på grunn av min rolle, handlingene mine og hendelsene jeg var vitne til jeg var vitne til i kjølvannet av at James Comey ble sparket, sier McCabe i en uttalelse.ifølge Reuters.

HVOR?: Et av de vanskeligste spørsmålene i planleggingen av møtet mellom USAs president Donald Trump og Nord-Koreas leder Kim Jong-un, er tilsynelatende hvor de to skal møtes. En av Norges fremste Nord-Korea-eksperter trekker fram øya Jeju. Foto/video: Foto: NTB Scanpix, KCNA, Flickr Vis mer

- Vist manglende oppriktighet

Politico skriver at etter en intern gjennomgang ble det konkludert med at McCabe brøt justisdepartementets, inkludert FBIs, retningslinjer. Ifølge Sessions hadde den tidligere FBI-toppen gjort en «uautorisert avsløring overfor nyhetsmedier og vist manglende oppriktighet en rekke ganger, inkludert under ed».

- FBI forventer at alle ansatte skal følge de høye standardene for ærlighet, integritet og ansvarlighet, sier Sessions i en uttalelse.

Siden McCabe trakk seg fra sin stilling som visedirektør i januar, har han fortsatt vært ansatt i FBI. Søndag fyller han 50 år og ville ha hatt krev på goder knyttet til førtidspensjon etter 21 år i jobben. Siden han nå sparkes før han rekker å pensjonere seg, mister han trolig en stor andel av pensjonsrettighetene sine, skriver CNN.

E-post-saken

McCabe jobbet tett med tidligere FBI-sjef James Comey under etterforskningen av e-post-saken mot Hillary Clinton i 2016.

Byrået konkluderte den gang med at Clinton ikke hadde gjort noe straffbart. Begge var involvert i de tidlige stadiene av den pågående Russland-etterforskningen.

McCabe fungerte som FBI-sjef i tre måneder i fjor etter at forgjengeren James Comey fikk sparken av Trump i mai.

McCabe skulle opprinnelig ha sittet i stillingen fram til mars, da han skulle gå av med pensjon. ​

USAs president Donald Trump har ved flere anledninger kritisert McCabe offentlig for påståtte koblinger til Trumps rival i presidentvalgkampen, Hillary Clinton.

Saken oppdateres.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling