FBI: Vi etterforsker ikke Sarah Palin

Palins avgang fortsatt et mysterium. Selv har hun reist på fisketur.

HVORFOR? Det er spørsmålet alle stiller seg etter Sarah Palins overraskende avgang. Nå spekuleres det i at avgangen skyles hennes ambisjoner om å stille som presidentkandidat i 2012. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIX
HVORFOR? Det er spørsmålet alle stiller seg etter Sarah Palins overraskende avgang. Nå spekuleres det i at avgangen skyles hennes ambisjoner om å stille som presidentkandidat i 2012. Foto: REUTERS/Jim Young/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon


(Dagbladet): Både medier og partikolleger er i stuss over hva som er årsaken til at Sarah Palin fredag trakk seg som Alaska-guvernør.

Spekulasjoner om hvorvidt avgangen skyldes Palins presidentambisjoner eller at det ligger en mulig skandale bak avgjørelsen har florert. Nå har avskjedsgåten tatt en uvanlig vending.

FBI avkrefter
Det føderale politiet, FBI, går nå ut og avkrefter ryktene om at de etterforsker fjorårets republikanske visepresidentkandidat.

- Vi etterforsker henne ikke, sier FBI-talsmann Eric Gonzales til Anchorage Daily News.

- Vanligvis verken bekrefter eller avviser vi slike påstander, men ved å opptre på denne måten setter vi henne i et veldig dårlig lys. Det er ingen sannhet i det som står i bloggosfæren, sier Gonzales.

FBI har tatt en rekke initiativ til etterforskning av mulig korrupsjon i Alaska. De har ønsket å undersøke nærmere om politikere på både lokalt, delstatsnivå og føderalt nivå ulovlig har mottatt tjenester, penger eller gratis tjenester.

Har dratt på fiske
Palin selv har forsvunnet fra rampelyset, siden hun kom med den overraskende kunngjøringen før helgen. Palin, som har vært Alaska-guvernør i to og et halvt år, har ikke svart på intervjuhenvendelser de siste dagene.

Derimot har hun via Facebook og Twitter sagt hva hun mener om behandlingen hun har fått i mediene og den rike ryktefloraen som har forfulgt henne og familien de siste månedene.

- Motstanderne mine jobber på spreng nå, så hold dere fast idet de begynner å fôre dere med falsk info om avgjørelsen jeg har tatt. Jeg skal forsøke å holde kontakt og gi dere korrekt informasjon, skriver den 45 år gamle fembarnsmoren.

Høyere ambisjoner
I går kunngjorde hun via Twitter at hun sammen med familien skulle delta i kommersielt fiske i Bristol Bay.

Meldingen hun postet lørdag, kunne tolkes dit hen at Palin ønsker å stille som presidentkandidat i 2012.

- Selv om det for mange andre er en ærbar ting å forlate sine verv til fordel for høyere ambisjoner uten å fullføre perioden sin, vet vi alle at det stilles andre krav til avgjørelsene jeg tar.

Omstridt
Helt siden hun overraskende ble utnevnt til John McCains visepresidentkandidat, har Palin vært omstridt figur innad i det republikanske partiet.

Datterens tenåringsgraviditet, mulig maktmisbruk i hjemstaten, det famøse intervjuet hun gjorde med CBS under valgkampen, ryktene om hennes høye klesbudsjett og mangel på kunnskap har gjort henne til en hoggestabbe blant enkelte partifeller.

En reportasje i den kommende utgaven av magasinet Vanity Fair tegner et enda mer omfattende bilde av hvor upopulær Palin er.

Men mens rådgiverne og frontfigurene i det republikanske partiet gremmes over Palin, ser partiets grasrotvelgere ut til å omfavne henne.

Ifølge en fersk meningsmåling utført av Pew Research Center er 84 prosent av hvite, evangeliske kristne republikanere Palin-fans. Tallet er omtrent det samme for republikanere som kaller seg konservative.

- Lamslått
Derfor er Palins siste avgjørelse like omstridt som henne selv.

Karl Rove, arkitekten bak George W. Bushs to suksessrike valgkamper, sier han og andre partifeller ble «noe lamslått» av nyheten.

- Det er en risikabel strategi, sa Rove, da han gjestet programmet Fox News Sunday.

Andre konservative stempler henne som en feiging som slutter.

Hjemme i Alaska er det ikke alle som er like overrasket over Palins brå exit. De mener hun har vist liten interesse for delstatens ve og vel, siden hun returnerte fra presidentvalgkampen i november.

- Denne staten har mange problemer og hun har vist null interesse for å løse dem, sier demokraten Les Gara til nyhetsbyrået AP.