FBI: Vi kjenner bøddelens identitet

Var bøddel for to drepte journalister.

BØDDEL: Den amerikanske journalisten James Foley slik han framsto i IS egen propegandavideo fra henrettelsen. FBI sier nå at de kjenner bøddelens identitet. Foto: Grab fra IS - videoen
BØDDEL: Den amerikanske journalisten James Foley slik han framsto i IS egen propegandavideo fra henrettelsen. FBI sier nå at de kjenner bøddelens identitet. Foto: Grab fra IS - videoenVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FBI hevder nå at de kjenner identiteten til bøddelen som figurerer i henrettelsesvideoene av journalistene James Foley og Steven Sotloff.

Det sa FBI-sjef James Comey på en pressekonferanse i dag, blant annet gjengitt hos CBS News.

James Foley (40) ble det første amerikanske offeret for IS. Han ble kidnappet 22. november 2012. 19 august i år friga IS en video som viser henrettelsen av Foley.

Videoen består av flere sekvenser, og viser ikke hvem som i praksis tar livet av Foley.

Den amerikansk-israelske journalisten Steven Sotloff (31) ble kidnappet i Aleppo i Syria i august. 2. september publiserte IS en video som skal vise halshuggingen av Sotloff.

I begge henrettelsesvideoene framstår det som om samme mann står som bøddel over både Foley og Sotloff. Han er kledd i svart, og snakker med en utpreget britisk aksent.

FBI mener bøddelen er én og samme person. Ifølge britisk etterretningstjeneste er mannen en tidligere rapper, som reiste fra familien sin i Storbritannia i fjor. I britiske medier er han gitt tilnavnet «Jihadi John».

FBI har så langt ikke gått ut med navnet til mannen, som de nå mener å kjenne identiteten til.

Dagbladet kommer tilbake med mer.