Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI vil se hva du skriver

Innholdet i telefonsamtalene, e-postene og SMS-ene dine kan bli sendt verden rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 21. februar ble den omstridte EU-loven om lagring av trafikkdata vedtatt. Like etter var USA på hugget og krevde innsyn i dataene som skal samles inn og lagres i europeiske land, avslører avisa Sydsvenskan i dag.

Den nye loven dreier seg om lagring av alle detaljer rundt dine telefonsamtaler, tekstmeldinger og e-poster og nettsurfing. Trafikkdataene skal lagres hos den enkelte teleoperatør og internettleverandør i mellom seks måneder og to år.

Ifølge protokollen fra møtet mellom USA og EU 2. - 3. mars, gjorde den amerikanske delegasjonsledere Elisabeth Verville det klart at USA vil kontakte hvert enkelt medlemsland for å forsikre seg om at dataene blir tilgjengelig for dem.

Dette gjelder også Norge, sier informasjonssjef i Datatilsynet, Ove Skåra, til Dagbladet.no. Han er ikke overrasket.

- Noe av forutsetningene for lagringsplikten er at data kan frigis for internasjonalt politisamarbeid. Vi kommer til å se at alle aktører som ser at de kan få bruk for informasjonen, vil kreve å få den. Norske borgere må regne med at dataene vil bli gjort tilgjengelige både i Europa, USA og i andre land, mener Ove Skåra.

Den nye loven har til hensikt å hindre alvorlig kriminalitet - men kan også komme til å ramme fildelere. Men Datatilsynet har hele tiden stilt seg kritiske, og mener loven først og fremst vil ramme vanlige folk.

- Det farlige er at loven bryter med viktige rettsprinsipper om at informasjon om kontakt mellom mennesker som ikke er mistenkt for noe, ikke skal lagres. Nå risikerer vanlige folk at politi, kriminelle og nysgjerrige får tilgang, sier Skåra.

De storkriminelle mener han vil sno seg unna gjennom å benytte falske abonnementer og stjålne SIM-kort. Han frykter også at de via insidere hos teleoperatørene og nettleverandørene kunne få ut sensitive personopplysninger som de vil kunne utnytte.

INFORMASJON VERDEN RUNDT:USA vil forsikre seg om at alle lagrede data vil bli tilgjengelig for dem. Foto: Scanpix
INFORMASJON VERDEN RUNDT:USA vil forsikre seg om at alle lagrede data vil bli tilgjengelig for dem. Foto: Scanpix Vis mer

Et utvalg nedsatt av Justisdepartementet jobber i disse dager med å fastsette hvilke organer som skal få tilgang til informasjonen, hva som skal defineres som alvorlig kriminalitet og nøyaktig hvor lenge dataene skal kunne lagres. Arbeidet skal være ferdig til høsten.

I dag slettes tele-informasjon etter fem måneder, mens data om nettbruk slettes fortløpende.

Les mer om datalagring hos Datatilsynet.

FBI vil se hva du skriver
<B>OVE SKÅRA:</B> Informasjonssjef i Datatilsynet frykter at den nye loven bryter med frie rettsprinsipper.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling