Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

FBI vil tvinge Apple til å hjelpe etterforskerne med å få åpnet Iphone

Vil at Apple skal utvikle spesialprogramvare.

DREPTE 14 FØR DE SELV BLE DREPT AV POLITIET: Ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino i California før jul. Her er de avbildet på O'Hare-flyplassen i Chicago, Illinois, 27. juli 2014. Foto: EPA/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION
DREPTE 14 FØR DE SELV BLE DREPT AV POLITIET: Ekteparet Syed Rizwan Farook og Tashfeen Malik sto bak terrorangrepet i San Bernardino i California før jul. Her er de avbildet på O'Hare-flyplassen i Chicago, Illinois, 27. juli 2014. Foto: EPA/US CUSTOMS AND BORDER PROTECTION Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Apple har gjort det helt klart at det vil være uaktuelt for teknologigiganten å bøye seg for FBIs krav om åpne telefonen til Syed Rizwan Farook som sammen med sin kone Tashfeen Malik sto bak angrepet i San Bernardino i California før jul.

Ekteparet ble selv drept av politiet etter å ha skutt og drept 14 personer under en juleavslutning for ansatte i San Bernardinos helseavdeling, der Farook selv jobbet.

Ifølge BBC mener FBI at drapsmannens telefonen skal innholde svært viktig informasjon. Men teknologiselskapet har gjort det svært vanskelig for dem å nå denne informasjonen.

- Nå har amerikanske myndigheter spurt oss om noe vi ganske enkelt ikke innehar, og noe vi vurderer å være for farlig å skape. De har bedt oss om å lage ei bakdør til Iphone, uttalte Apple-direktør Tim Cook i en pressemelding.

Skal tvinge Apple På onsdag påla en domstol i USA Apple å hjelpe FBI med å få åpnet telefonen Farook, noe selskapet har sagt at de nekter å gjøre.

Men nå melder CNBC news at det amerikanske justisdepartementet har planer om å tvinge Apple til å etterkomme pålegget om å hjelpe FBI.

Departementet har levert en begjæring til domstolen for å tvinge teknologiselskapet om å hjelpe etterforskerne å utvikle en spesialaget programvare som de kan bruke for å få tilgang til data på Farooks telefon.

Først vil de at teknologiselskapet skal gjøre det mulig for dem å prøve ut så mange passordkombinasjoner som de har behov for, før de deretter ønsker Apple skal hjelpe dem med å finne en rask metode å få prøvd ut ulike kombinasjoner på.

Automatisk sletting I kjølvannet av Edward Snowden-saken og avsløringene om myndighetsovervåking, kom det en software-oppdatering på alle Apple-produkter i september 2014.

Denne oppdateringen innebærer at dersom telefonen er låst, så kommer man bare inn ved å slå riktig passordkode. Og ikke nok med det. Slår man feil kode ti ganger, vil all data automatisk bli visket ut, slik at ikke en gang Apple selv vil være i stand til å gjenopprette det.

Farook hadde en firesifret passordkode, noe som gir 10000 mulige kodekombinasjoner. Derfor ønsker nå FBI Apples hjelp til å få ubegrenset antall forsøk på å knekke koden

Cook trekker fram at det aldri tidligere har skjedd at et selskap er blitt tvunget til å utsette sine kunder for «angrepsrisiko».

- I mange år har kryptologer og nasjonale sikkerhetseksperter advart mot svekkelse av kryptering. Å gjøre dette, vil bare gå ut over velmenende og lovlydige borgere som setter sin lit til at selskaper som Apple vil beskytte deres data, sier Cook.