Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Hillary Clinton og epostsaken 

FBIs etterforskere skal ha visst om Clinton-eposter i flere uker før FBI-sjefen ble varslet

Ifølge Washington Post skal FBIs etterforskere ha visst om de nyoppdagede Clinton-epostene i flere uker før de informerte FBI-sjefen om saken. 

BLE IKKE VARSLET: Ifølge Washington Post tok det flere uker før FBI-sjef James Comey ble varslet av sine egne etterforskere om funnet av de ytterlige Clinton-epostene som nå etterforskes. Foto: AP Photo / Pablo Monsivais 
BLE IKKE VARSLET: Ifølge Washington Post tok det flere uker før FBI-sjef James Comey ble varslet av sine egne etterforskere om funnet av de ytterlige Clinton-epostene som nå etterforskes. Foto: AP Photo / Pablo Monsivais  Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kun elleve dager før det amerikanske presidentvalget, kom nyheten om at FBI gjenåpner granskingen av Hillary Clintons i den såkalte epostsaken.

I et brev som ble sendt til Senatets justiskomité fredag, skriver FBI-sjef James Comey at de etterforsker ytterligere e-poster som er blitt avdekket i en separat etterforskning.

- I forbindelse med en ikke-relatert sak har FBI fått vite om eksistensen av e-poster som synes å være relevante for etterforskningen. Jeg gir min tilslutning til at FBI bør ta de nødvendige skritt for å la etterforskere vurdere disse e-postene, for å avgjøre hvorvidt de inneholder hemmeligstemplet informasjon, skriver Comey i brevet.

Hevder FBI har visst om epostene lenge

Comey har selv fortalt at han ble informert om de nye opplysningene torsdag, men ifølge Washington Post skal FBI-agentene som etterforsket saken ha visst om de ytterlige epostene i flere uker før de varslet FBI-sjefen.

Ifølge kilder avisen har snakket med, ble epostene oppdaget av FBIs etterforskere allerede i starten av oktober.

Avisen er ikke kjent med hvorfor FBI-sjefen ikke ble varslet tidligere.

Ifølge Aftenposten må FBI nå gjennomgå hele 650.000 eposter som finnes på en bærbar PC som tilhører den tidligere kongressrepresentanten Anthony Weiner for å finne ut om de har relevans for deres etterforskning av Hillary Clinton.

EKSPAR: Anthony Weiner og kona Huma Abedin fotografert under hans valgkamp for å bli New York-borgermester i 2013. Paret er nå separert, og Abedin er blant Clintons nærmeste medarbeidere. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB Scanpix
EKSPAR: Anthony Weiner og kona Huma Abedin fotografert under hans valgkamp for å bli New York-borgermester i 2013. Paret er nå separert, og Abedin er blant Clintons nærmeste medarbeidere. Foto: Eric Thayer / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Weiner etterforskes for å ha sendt meldinger med seksuelt innhold til flere kvinner og en 15 år gammel jente. Forbindelsen til Hillary Clinton er hans nå fraseparerte kone Huma Abedin, som er en av Clintons mest betrodde medarbeidere.

Ifølge NTB vil etterforskningen ta flere uker og dermed ikke være ferdig før etter at presidentvalget er overstått.

Ros og ris

FBI-sjefen har både fått ris og ros for offentliggjøringen av den nye etterforskningen. Der Trump-leiren har jublet, har Clintons folk uttrykt sterk misnøye.

- At dette offentliggjøres kun 11 dager før valget, er ekstraordinært. Direktøren skylder det amerikanske folket å offentliggjøre alle detaljer rundt disse epostene, skriver Clintons valgkampanjeleder John Podesta i en pressemelding.

Donald J. Trump har på sin side anklaget Demokratene for å forsøke å mistenkeliggjøre FBI-direktørens avgjørelse.

- Enda en Clinton-løgn, sa presidentkandidaten under et valgstevne i Iowa-byen Cedar Rapids, ifølge Bloomberg.

- FBI ville aldri har åpnet saken igjen om det ikke hadde dreid seg om svært alvorlige lovbrudd, la republikaneren til og fikk svar fra publikum i form av taktfaste rop om å få Hillary Clinton fengslet.

Unngikk tiltale i juli

Clinton unngikk tiltale i begynnelsen av juli, etter avsløringen av at hun hadde brukt en privat e-postserver til jobbrelatert kommunikasjon mens hun satt som utenriksminister. 30 000 e-poster ble gransket, men ingen tiltale reist. FBI refset imidlertid presidentkandidaten for å ha vært «ekstremt uforsiktig med hemmelig informasjon».

Så, seint i august, kom det fram at ytterligere 14 900 e-poster var avdekket og overlevert utenriksdepartementet fra FBI, etter at Clintons advokater hadde utelatt dem fra det tidligere overleverte materialet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!