Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- FBIs taktikk risikabel

USAs hardhendte taktikk mot mistenkte terorister får uventet kritikk. Omfattende varetektsfengslinger for å hindre nye aksjoner kan virke mot hensikten, advarer veteraner fra Det føderale politi. Nå røper de tidligere triumfer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Før 11. september fulgte FBI en langsiktig og tålmodig strategi i kampen mot terror: Ved hjelp av infiltratører og avlytting overvåket politiet de mistenkte i måneder eller år før noen ble arrestert. Slik sikret de nok bevis til å fengsle terrorister for livstid. Samtidig ble en rekke aksjoner forhindret.

Ifølge The Washington Post avverget byrået 131 terrorangrep fra 1981 til 2000.

Mange av dem ville vært svært alvorlige; angrep på en jumbojet, sprengning av en oljerørledning, bombeaksjon mot en fullsatt kinosal og angrep på Indias statsminister Rajiv Gandhi under hans USA-besøk.

Siden angrepene mot New York og Pentagon er FBIs metoder kraftig revidert. Justisminister John Ashcroft ga ordre om å hindre flere ugjerninger ved å anholde flest mulig mistenkte og vitner.

Jurister og borgerrettsgrupper har kritisert tiltakene som brudd på grunnleggende friheter. Nå kommer kritikken fra uventet hold.

- Ikke trampe

Washington Post har intervjuet åtte tidligere høytstående tjenestemenn i FBI som mener Ashcrofts tiltak kan virke mot sin hensikt.

- Dette er svært risikabelt. Du kan forstyrre noe, men det er ikke sikkert at du stanser det, sier tidligere FBI-direktør William Webster.

I BURET:Sjeik Omar Abdul Rahman bak gitter under rettssaken mot ham i Kairo i 1989. Han slapp unna, flyttet til USA og soner livsvarig der.Foto:SCANPIX/EPA
I BURET:Sjeik Omar Abdul Rahman bak gitter under rettssaken mot ham i Kairo i 1989. Han slapp unna, flyttet til USA og soner livsvarig der.Foto:SCANPIX/EPA Vis mer

Han forklarer at strategien man tidligere fulgte, bidre til at hele terrorcellen ble rullet opp når FBI til slutt slo til. - Vi brukte god og lovlig etterforskningsteknikk. Vi gjorde det uten å skape inntrykk av at vi ville trampe på folks privatliv, slik det kan virke som om justisministeren ønsker, sier Webster. Han sluttet i FBI i 1987 og ble sjef for etterretningstjenesten CIA.

Ifølge FBI-dokumenter hindret byrået 15 terrorangrep i 1997 og 10 året etter. Etterforskningen ble trapet kraftig opp som resultat av terrorbomben i Oklaholma City i 95.

- Perry Mason

Avisas kilder mener det selvsagt var behov for å justere taktikken etter 11. september, men mener Ashcrofts plan svekker arbeidet for å infiltrere terrorceller.

- Dette er Perry Mason-skolen i politiarbeid. Du tauer dem inn og de tilstår, sier FBIs tidligere visedirektør Kenneth Walton spydig om planen for å avhøre 5.000 unge menn med bakgrunn i Midtøsten.

- Slik fungerer det bare ikke. Det er latterlig.

Selv om det er grunn til å mistenke at mennene som var ansvarlige for FBIs strategi før september nå kan ha et ønske om å pusse på fasaden, er opplysningene om tidligere suksesser svært interessante.

Agentene forteller om en langvarig etterforskning i Chicago som hindret at en serbisk terrorcelle drepte 300 barn på julefest i en kirke.

Ventet og vant

Etter bombeaksjonen mot World Trade Center i februar 1993, arresterte politiet raskt flere menn fra Midtøsten med bånd til den blinde sjeiken Omar Abdul Rahman, som bodde i New Jersey.

Men de motsto presset for å arrestere sjeiken og flere forbundsfeller for brudd på inndvandringslovene.

- Vi ville ta hele cellen og få ham vekk for resten av livet, sier tidligere antiterrorsjef Robert Blitzer. - Ikke bare utvise ham så han kunne fortsette som terrorleder fra et annet sted.

I juni 93 stormet FBI-agenter et varehus i Queens der fem muslimske fundamentalister sto bøyd over tønner med ingredienser til eksplosiver. Planen var å sprenge Lincoln- og Holland-tunnelene som knytter New York til New Jersey.

I BURET:Sjeik Omar Abdul Rahman bak gitter under rettssaken mot ham i Kairo i 1989. Han slapp unna, flyttet til USA og soner livsvarig der.Foto:SCANPIX/EPA
Hele Norges coronakart