Feberhet Lysbakken imponerte

Siv Jensen var råsterk, og Jens Stoltenberg leverte. Erna Solberg virket sikker på seier og tok seg ikke helt ut, i NRKs siste partilederdebatt før valget.

NEST SISTE SLAG: Leder for Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg, Høyre leder Erna Solberg og FRP leder Siv Jensen før fredagens partilederdebatt på NRK. I morgen møtes de til valgkampens siste partilederdebatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
NEST SISTE SLAG: Leder for Arbeiderpartiet Jens Stoltenberg, Høyre leder Erna Solberg og FRP leder Siv Jensen før fredagens partilederdebatt på NRK. I morgen møtes de til valgkampens siste partilederdebatt. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens Stoltenberg
Hovedbudskap:
Grunnmuren i helsevesenet må være offentlige sykehus. Anklager Høyre, Venstre og KrF for å slippe Frp inn i regjeringen, et parti som vil ha milliarder i skattelettelser og som fornekter klimaproblemene. Anklager også Høyre for vingling om handlingsregelen.

Vår vurdering:
Som vanlig solid på tall, fakta og retorikk. Ikke overbevisende om forholdet mellom private og offentlige sykehus. God i duellen mot Erna Solberg om handlingsregelen. Snert og humor.

Sitatet:
Jeg har ikke tenkt å tenke på å tape.

Konklusjon:

Erna Solberg
Hovedbudskap:
Det er mye som er bra i Norge, men det er mye som kan bli bedre. Vi ber om tillit til å skape en ny og handlekraftig regjering, som vil gjøre Norge enda bedre.

Vår vurdering:
Rutinert og tydelig, men ikke på sitt beste. Frekk, men god når hun kritiserer de rødgrønne for å skape et klassedelt helsesamfunn. Ellers lite offensiv, fikk kun inn en skikkelig kildevink mot statsministeren: Da hun sa at det han kaller et marked, kaller hun innbyggerne i Norge. Tilbake til strategien om å sitte stille i båten.

Sitatet:
Det er bare i hodet til Jens at det er litt kaos.

Konklusjon:

Siv Jensen
Hovedbudskap:
Frp vil gi folket bedre helsetjenester, bedre veier, strengere asylpolitikk og tryggere Norge. De rødgrønne har vært et vandrende seminar under de siste fire åra og vært åpen om deres uenigheter. De borgerlige partiene kommer til å bli enige om det meste og vil danne regjering.

 Vår vurdering:
På sitt beste: Offensiv, opplagt og retorisk god. Råtøff mot statsministeren og suveren til å framstille Frps politikk og appellere til egne velgere. Drepende i duell mot Hanna Marcussen: David mot Goliat, men fikk også fram veldig gode poenger.

Sitatet:
Det helsevesenet vi har i dag er best for de som har fet lommebok og kan kjøpe seg ut av det — Jonas Gahr Støre gjør det.

Konklusjon:

Audun Lysbakken
Hovedbudskap:
Veivalget i helsevesenet står mellom mer eller mindre butikk. Gir aldri opp kampen mot oljeboring i Lofoten. SV er det eneste miljøpartiet som garanterer mot Frp. SV vil bruke de store pengene på de små menneskene.

Vår vurdering:
Er feberhet, men imponerende i sitt livs politiske kamp. Debattsterk, får fram at SV gjør en forskjell, og at politikk handler om å tåle kompromisser for å oppnå seire.

Sitatet:
Når Erna Solberg prøver å høres ut som hun er enig med Rødt, er det åpenbart at hun seiler under falskt flagg.

Konklusjon:


Liv Signe Navarsete
Hovedbudskap:
Senterpartiet vil ta vare på alt vi er glade i ved landet vårt; distriktene, maten, landbruket. Borgerlig kaos er ikke så skremmende som det de borgerlige er enige om: Kutt i distrikt og landbruk, overføring av penger mellom kommuner, og nedleggelse av flere hundre kommuner.

Vår vurdering:
Effektiv, får klart fram både regjeringens politikk og Senterpartiets særpreg. Giftig mot Høyre og morsom når hun sier at hun skjønner godt at Erna vil ha færre kommuner — for da hun var kommunalminister kom jo ordførere i kø for å protestere.

Sitatet:
Hele Norges miljø-Ola!

Konklusjon:

  Trine Skei Grande
Hovedbudskap:
Venstre vil ha en avgjørende innflytelse i en ny regjering. Velgere som er opptatt av klima, asylbarn, skole bør stemme taktisk: Venstre.
 
Vår vurdering:
Engasjert og troverdig, men kaver fælt, og sliter med detaljer når debatten handler om de store linjene. Lider også under at NRK klarer å kutte lyden fra mikrofonen hennes — under alle innlegg. God appell, om enn litt anspent.

Sitatet:
Miljøslaget står nå på borgerlig side.

Konklusjon:

Knut Arild Hareide
Hovedbudskap:
Ja til private, men ikke kommersielle sykehus for å få ned køer. KrF vil fortsette å slåss for klimaet og for verdens fattige.Vil inn i regjering, men vil ikke kompromisse på handlingsregelen.

Vår vurdering:
Sliter med plasseringen og profilen. Er begeistret for Erna, snakker ikke om Siv.

Sitatet:
Erna har gjort en god valgkamp, det virker som Jens har snudd i synet på private.

Konklusjon:


 

Bjørnar Moxnes
Hovedbudskap:
Vi skal være stolte av vårt helsevesen. Kritiserer både Ap og de borgerlige for markedstenkning i sykehusene. Må bruke de store pengene til de offentlige sykehusene.

Vår vurdering:
Får liten spilletid, men bruker den godt og markerer seg tydelig. Slår mot regjeringen, men mest mot de blå. Får godt fram Rødts profil og saker.

Sitatet:
Byråkratiet fikk vi jo med sykehusreformen. Så hvis Siv Jensen vil finne årsaken til problemet, bør hun ta seg en lang titt i speilet.

Konklusjon:

Hanna Marcussen
Hovedbudskap:
Vi har bare en jord.  Klimasaken er den viktigste saken, og vi skylder våre barn å gjøre den snuoperasjonen som er nødvendig, nå.

Vår vurdering:
Tydelig på eget budskap, men manglende rutine gir Siv Jensen en enkel oppgave i klimaduellen og satte Marcussen på sidelinja resten av debatten.

Sitatet: Her sies det mye fint om klimapolitikk — men det gjøres det også i festtaler.

Konklusjon: