Febrilsk tunnel-tetting

50 arbeidere betjener nå fem digre borerigger i et forsøk på å tette lekkasjene i Romeriksporten. Startskuddet er gått for systematisk tetting i den kritiske Lutvann-sonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3.100 liter i minuttet lekker for øyeblikket inn i Romeriksporten, opplyste informasjonsdirektør Ove Narvesen i NSB Gardermobanen, da han i dag inviterte pressen med seg på befaring i tunnelen.

Forberedelser til tetting, og spredt tetting av større lekkasjepunkter har pågått i ukevis. Men først nå begynner den systematiske injiseringen av sement i den 1.300 meter lange kritiske sonen under Lutvann og Puttjern. Dette skjer etter ekspertgruppens anbefalinger.

Helstøpte partier

Digre borerigger driver dype hull i fjellet i skjerm-formasjon rundt hele tunnelløpet hver sjette meter bortover, før sement sprøytes inn under høyt trykk. Hvor mye sement som går med er usikkert, men det har vært anslått ett tonn sement per meter tunnel.

Til sammen 800 meter av Romeriksporten er helstøpt. Helstøpingen er skjedd bitvis der fjellet er særlig porøst og vanskelig. Arbeidet med å bolte de helstøpte partiene fast i fjellet pågår samtidig med injiseringen. Også her må boreriggene til. De borer dype hull, og fyller hullene med sement som skal lime fast flere meter lange bolter i hullene.

NSB Gardermobanen legger ikke skjul på at det er temmelig kompliserte operasjoner som nå utføres.

Bolting

Bolting av de helstøpte partiene er satt i gang, fordi man frykter innstøpingen kan gi etter under det enorme trykket fra injiseringsmassen.

- Vi er optimistisk når det gjelder tidsplanen, sier byggeleder Einar Westrum i NSB Gardermobanen til NTB. Fristen for tett tunnel er 1. april, hvis banen skal kunne åpne samtidig med den nye hovedflyplassen 8. oktober 1998.

Men ingen kan si noe sikkert ennå. Det er for tidlig å si om tettingen virker godt nok, hvor lang tid det vil ta og hva det vil koste. Men tunnelen skal bli tett, koste hva det koste vil, bekrefter byggelederen.

(NTB)

REPARERER: 50 mann på fem digre borerigger borer og injiserer nå systematisk sement for å tette det kritiske partiet under Lutvann i Romeriksporten