Febrilsk tunnel-tetting

50 arbeidere betjener nå fem digre borerigger i et forsøk på å tette lekkasjene i Romeriksporten. Startskuddet er gått for systematisk tetting i den kritiske Lutvann-sonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

3.100 liter i minuttet lekker for øyeblikket inn i Romeriksporten, opplyste informasjonsdirektør Ove Narvesen i NSB Gardermobanen, da han i dag inviterte pressen med seg på befaring i tunnelen.

Forberedelser til tetting, og spredt tetting av større lekkasjepunkter har pågått i ukevis. Men først nå begynner den systematiske injiseringen av sement i den 1.300 meter lange kritiske sonen under Lutvann og Puttjern. Dette skjer etter ekspertgruppens anbefalinger.

Helstøpte partier

Digre borerigger driver dype hull i fjellet i skjerm-formasjon rundt hele tunnelløpet hver sjette meter bortover, før sement sprøytes inn under høyt trykk. Hvor mye sement som går med er usikkert, men det har vært anslått ett tonn sement per meter tunnel.

Til sammen 800 meter av Romeriksporten er helstøpt. Helstøpingen er skjedd bitvis der fjellet er særlig porøst og vanskelig. Arbeidet med å bolte de helstøpte partiene fast i fjellet pågår samtidig med injiseringen. Også her må boreriggene til. De borer dype hull, og fyller hullene med sement som skal lime fast flere meter lange bolter i hullene.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer