Fedje-folket raser mot Kystverket

Nå er all tålmodighet oppbrukt på Fedje. Folk raser mot Kystverket som ikke klarer å bidra med utstyr for å få fjernet tungoljen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FEDJE (Dagbladet.no): - Lørdag klarte vi å samle en gjeng på øya som jobbet godt og riktig med å stenge tungolja inne i ei vik med det vi hadde av lenser. Det gjorde vi for at olje ikke skulle trekke ut og legge seg på land flere steder, sier Trond Ågotnes til Dagbladet.no.

De frivillige mannskapene ble gitt løfter om at biler skulle komme for å pumpe opp olja, men ingen biler kom. Lørdag kveld røk festet til lensa og flere tonn olje ble tatt av strømmen og ført ut av bukta bak fyret på Hellisøy.

- Alt vi gjorde lørdag viser seg å være bortkasta fordi Kystverket ikke klarte å sende ut biler som kunne pumpe opp olja. Nå frykter vi at den har trukket mot øyer nord for her hvor det er mye fugl og oter. Det trodde vi at vi skulle klare å unngå, sier Ågotnes.

Han regner med at folket på Fedje kommer til å gi klar beskjed til statsrådene Dag Terje Andersen og Helen Bjørnøy kommer til Fedje i dag.

- Nå er vi arge. Nå krever vi å få tilbake et skikkelig depot for oljevernberedskap og vi krever å få et Kystverk som klarer å gjennomføre aksjoner som den vi er midt oppi nå, sier Trond Ågotnes.

ARG: - Nå er vi arge, sier Trond Ågotnes, som bidro til å samle tungolje lørdag, men som måtte se at alt rant bort igjen fordi Kystverket ikke klarte å skaffe biler til å pumpe den opp. Foto: Leif Stang
ARG: - Nå er vi arge, sier Trond Ågotnes, som bidro til å samle tungolje lørdag, men som måtte se at alt rant bort igjen fordi Kystverket ikke klarte å skaffe biler til å pumpe den opp. Foto: Leif Stang Vis mer