- Fedme er like farlig som røyking

Du kan dø ti år tidligere, viser ny analyse.

TUNG FORSKNING: En ny analyse utført av forskere ved universitetet i Oxford viser at du gjennomsnittlig dør åtte til ti år før tida om du lider av fedme. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville/Files
TUNG FORSKNING: En ny analyse utført av forskere ved universitetet i Oxford viser at du gjennomsnittlig dør åtte til ti år før tida om du lider av fedme. Foto: SCANPIX/REUTERS/Toby Melville/Files Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Fedme kan forkorte livet ditt med ti år, hevder en ny stor analyse utført av forskere ved universitetet i Oxford, publisert i i det anerkjente medisintidskiftet The Lancet.

- Den viser at sykelig fedme er like farlig som røyking. Det kan forkorte livet ditt med 10 år. Om man er sykelig overvektig og røyker så kan man miste 20 år, sier overlege og leder i Norsk forening for fedmeforskning, Jan Aaseth ved sykehuset i Kongsvinger til Dagbladet.no.

Aaseth estimerer at dette kan gjelde opp mot 100 000 personer i Norge. 

Alarmerende tall
Forskerne på Oxford har tatt utgangspunkt i kroppsmasseindeksen BMI, som viser forholdet mellom høyde og vekt, og gransket 57 vitenskapelige studier utført i USA og Vest-Europa.

900 000 personer ble brukt i analysen, hvorav nær 70 000 døde over en periode på 10-15 år.

Seniorforsker Aage Tverdal ved Nasjonalt folkehelseinstitutt har selv bidratt med én av tre norske studier som er med på å danne grunnlaget for Oxford-analysen.

- Personer med fedme og en BMI på 30 dør to til fire år tidligere, sier Tverdal.

Dette kan gjelde mellom en halv og én million nordmenn, og særlig to overvektsrelaterte sykdommer blir dratt fram som den store morderen.

- Nesten halvparten døde av hjerte- karsykdommer. Tallene er også veldig sterke for diabetes, sier Tverdal.

Leder av studien, epidemiolog Gary Whitlock, konkluderer med at personer som lider av moderat fedme har 50 prosent større sjanse for å dø tidlig.

Tidlig død
Verdens helseorganisasjon fastslår at en BMI på mellom 18,5 og 24,9 regnes som normalvekt. 25-29,9 er overvekt, mens en BMI på over 30 defineres som fedme.

Har du 40 eller mer regnes du for å lide av sykelig fedme.

Regn ut din BMI hos Norsk forening for fedmeforskning.

Analysen fastslår at allerede ved lav overvekt - en BMI på 25 - vil forkorte levealderen. Om man er 175 centimeter høy og veier 76 kilo, risikerer man å miste ett leveår:

• For hver femte BMI over normalvekt øker risikoen for tidlig død med 30 prosent.

• Personer med en BMI på mellom 30 og 35 vil gjennomsnittlig forkorte livet med to til fire år. Dette gjelder en halv til én million nordmenn ifølge Folkehelseinstituttet.

• Personer med sykelig fedme, altså en BMI på over 40, vil gjennomsnittlig dø åtte til ti år tidligere.

- Om du er i ferd med å bli overvektig, så er det en god ide å gå ned i vekt, sier professor Richard Peto ved universitetet i Oxford, statistiker for den publiserte analysen.

Epidemi
På verdensbasis lider mer enn 1,3 milliarder mennesker av overvekt og fedme, ifølge tall fra WHO. Analysen vil få stor betydning på videre forskning og behandling av epidemien, tror forskerne.

- Det vil neppe komme en større analyse enn dette noen gang. Den gir veldig viktige tall som vil bli brukt mye framover, sier seniorforsker Tverdal.

Forskning på overvekt og relaterte sykdommer er vanskelig med uklare årsakssammenhenger. En sykdom kan påvirke vekta og motsatt, i tillegg til at ukjente livsstilfaktorer kan spille inn.

Tverdal mener likevel at denne analysen er svært solid og trolig gir et godt bilde av virkeligheten.

- Dette er ikke noe definitivt bevis på sammenhengen mellom overvekt og sykdommene, men det er veldig, veldig sannsynlig. Analysen bygger på gode studier med totalt 900 000 mennesker. Forskerne målte høyde og vekt før de ble syke og døde.

Kritikere av analysen påpeker at den baserer seg på studier som i hovedsak pågikk på 70- 80-tallet, og at tallene dermed ikke er så relevante i dag, skriver Physorg.com.

Ola blir feitere
Norge er ikke unntatt fra fedmeepidemien, og følger den internasjonale trenden med en klar vektøkning i de fleste aldersgrupper, viser rapporten «Nøkkeltall for helsesektoren 2008».

Verst ute er Nord-Trøndelag, hvor helseundersøkelsene viser at 53 prosent av mennene og 40 prosent av kvinnene over 20 år er overvektige.

Seniorforsker Tverdal ved Folkehelseinstitutter sier tallene på nordmenn med en BMI på over 30 har skutt i været de siste åra.

- I 60-åra var andelen sju-åtte prosent. Nå har det mer enn fordoblet seg, sier Tverdal, og tror det først og fremst kan knyttes til lavere fysisk aktivitet i befolkninga.

- Jeg flytter snart ikke på kroppen når jeg fyrer opp i gasspeisen, men bruker fjernkontrollen. Samfunnet har blitt sedat, sier Tverdal.

- VIKTIGE TALL: Seniorforsker Aage Tverdal ved Folkehelseinstituttet sier det trolig aldri vil komme en større analyse på overvektsområdet. 
Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX .
- VIKTIGE TALL: Seniorforsker Aage Tverdal ved Folkehelseinstituttet sier det trolig aldri vil komme en større analyse på overvektsområdet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX . Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer