Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Fedmelege er æresdoktor ved falskt universitet

Nå granskes VGs tidligere slankeekspert for mulig forskningsjuks.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Slankeguru og lege Grethe Støa Birketvedt (66) titulerer seg som æresprofessor ved Albert Schweitzer Universitetet i Genève - et universitet som ikke eksisterer, skriver VG i dag.

Avisa avdekker i dag at universitetet bak utmerkelsen, egentlig holder til i slitte lokaler i en rynkeklinikk i Madrid. Fra denne adressen har «president» Alfonso Roldan Moré tilbudt eksperttitler og utdanningsgrader i fleng.

- Ført bak lyset

I årevis har den norske fedmeforskeren framstilt seg som internasjonalt prisbelønnet æresdoktor, både i eget fagmiljø, i egne bøker og til en rekke medier. I kostholdsboka Birketvedt kom ut med i vår, presenteres hun på bokomslaget som æresprofessor fra Albert Schweitzer Universitetet.

Birketvedt mener hun kan være ført bak lyset av det falske universitetet.

- Jeg har forholdt meg til hjemmesiden deres, og at jeg fikk en pakke med diplomet. Jeg bodde da i USA. Dersom jeg er ført bak lyset, er det mange andre æresprofessorer i mange andre land, som også er ført bak lyset. Skal jeg bli hengt ut for det? Hvis det er slik, er det ukjent for meg, sier hun til VG.

Tidligere var Grethe Støa Birketvedt slankeekspert i VGs vektklubb. VG brøt samarbeidet i 2006, fordi de hadde mistanke om at universitetet ikke var ekte.

Det har ikke lyktes Dagbladet.no å få Birketvedt i tale.

GRANSKES: Slankelege Grethe Støa Birketvedt produserte en forskningsrapport ved Universitetet i Oslo i 1993. Nå skal Universitetet i Tromsø granske hvorvidt hun brukte fabrikkerte data. Fotomontasje: Tom Martinsen/Aker universitetssykehus
GRANSKES: Slankelege Grethe Støa Birketvedt produserte en forskningsrapport ved Universitetet i Oslo i 1993. Nå skal Universitetet i Tromsø granske hvorvidt hun brukte fabrikkerte data. Fotomontasje: Tom Martinsen/Aker universitetssykehus Vis mer

Mulig juks

Tidligere denne uka skrev ukebrevet Mandag Morgen at forskningsetisk utvalg ved Universitetet i Tromsø nå skal granske deler av Birketvedts doktorgradsarbeid.

Grethe Støa Birketvedt har siden 2005 vært lege ved Overvektsenteret på Aker universitetssykehus. Ifølge Mandag Morgen har hun tidligere gjort seg bemerket i USA som norske Slanke-Grethe.

Universitetet i Tromsø, der hun fikk sin doktorgrad i 1995, fikk fuskmistankene i fanget for noen få uker siden, skriver Forskning.no.

Den aktuelle forskningsartikkelen ble publisert i det prestisjetunge tidsskiftet British Medical Journal (BMJ) i 1993. Den handlet om hvordan en magesårmedisin kunne hjelpe folk med overvektsproblemer.

Tidligere redaktør i BMJ, Richard Smith, reagerte med vantro da han leste artikkelen. Resultatene er uventede og usannsynlige. Dessuten har en dansk forskergruppe utført en lignende studie samtidig, uten å finne den samme sammenhengen, skriver Forskning.no.

En komité ved Universitetet i Oslo gransket den gang artikkelen, etter forespørsel fra tidsskriftredaktøren, men fant ikke grunnlag for fuskanklage.

Deretter ble artikkelen publisert i British Medical Journal, riktig nok med en svært skeptisk sidekommentar. Forskningsartikkelen inngår i Birktvedts doktorgrad som ble avlagt ved Universitetet i Tromsø i 1995.

image: Fedmelege er æresdoktor ved falskt universitet

Avviser juks

Mer enn ti år senere, i 2006, blir saken igjen trukket fram av den samme tidsskriftsredaktøren, i en artikkel hvor han beskriver hvor vanskelig det kan være for en redaktør å si fra når man er i tvil.

- Jeg er ikke sikker på om arbeidet var bedrageri, men jeg sitter igjen med alvorlig tvil, skrev Smith.

Resultatene Birketvedt kom fram til i sin studie, har ikke senere latt seg reprodusere av andre forskere, og teorien om at det bestemte medikamentet kan hjelpe mot overvekt er lagt død.

- Jeg er ansvarlig for studien, og jeg går god for den. Det er gjort helt forskriftsmessig riktig. Jeg har ingen problemer med at Universitetet i Tromsø nå ser nærmere på studien på nytt, sier Grethe Støa Birketvedt til VG.

Brøt samarbeid

Dagens avsløring i VG kommer to år etter at VGs vektklubb brøt samarbeidet med lege Grethe Støa Birketvedt. Redaksjonell leder for Vektklubb.no, Nina Schmidt, avviser på det sterkeste at saken om deres tidligere slankeekspert har latt vente på seg av kommersielle hensyn.

- Det er overhodet ikke tilfelle. Å avsløre det VG nå har gjort er svært tidkrevende arbeid, sier Schmidt til Dagbladet.no.

Hun forteller at det var flere ting på Birketvedts CV som VGs vektklubb ikke fikk bekreftet, og som førte til at de brøt samarbeidet med henne i 2006.

- Hun fortsatte å bruke æresprofessortittelen i forbindelse med bøker og i intervjuer, etter at jeg påpekte overfor henne at Albert Schweitzer Universitetet trolig bare er en internettadresse.

- I 2006 var Vektklubb.no fortsatt under oppbygging, og vi hadde ikke kapasitet til å få dokumentert saken tilstrekkelig. For meg holdt det med min mistanke, og at det hun viste fram ikke var god nok dokumentasjon, sier Nina Schmidt.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!