Fedre i livskrise står bak flest barnedrap

Mellom 1990 og 2009 ble 48 barn drept i Norge. Nesten halvparten av drapene ble begått av fedre som deretter tok sitt eget liv, viser en ny oversikt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oslo (NTB): Tallene kommer fra forskningsarbeidet til doktorand Vibeke Ottesen, som har kartlagt drap på barn i løpet en periode på 20 år, skriver Aftenposten.

- Min forskning viser at det er et forutsigbart mønster rundt barnedrap i Norge. Det kan gjøre det mulig å forhindre slike drap, sier Ottesen, som er kriminolog og drapsforsker ved Universitetet i Oslo.

I tillegg til at mange av gjerningspersonene tok eller forsøkte å ta sitt eget liv, var sju av gjerningspersonene psykotiske. Slår man sammen de to kategoriene, utgjør de 31 av de 39 gjerningspersonene.

- Vi bør derfor rette oppmerksomheten spesielt mot foreldre som kan få psykoser og fedre med selvmordstanker hvis vi vil sette i gang forebyggende tiltak, påpeker Ottesen.

- Vi bør spørre fedre i livskrise rett ut om de har selvmordstanker og hvilke planer de har for barna sine. Det gjelder ikke bare hjelpeapparatet, men alle som kommer i kontakt med mennesker i krise.

Ottesen sier videre at «mange av gjerningspersonene er gode foreldre helt til det fatale skjer».

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram