Fedre og vann er en dødelig kombinasjon

- For en del mannfolk sitter det langt inne å ta på seg flyteplagg, sier Norsk Folkehjelp.

HYGGELIG, MEN POTENSIELT FARLIG: 2009 ser ut til å bli et av de verste drukningsårene på mange år. Foto: Hans Arne Vedlog/Dagbladet
HYGGELIG, MEN POTENSIELT FARLIG: 2009 ser ut til å bli et av de verste drukningsårene på mange år. Foto: Hans Arne Vedlog/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor er det ifølge Norsk Folkehjelp på tide at menn blir bedre rollemodeller.

Mandag ble en 45-åring ble funnet død i Vefsnfjorden i Nordland. En 38-åring ble funnet druknet i Tuddal i Telemark. Hans datter (6) er fortsatt savnet. De siste dagene har vært en kraftig påminnelse om at sommer og badeliv ikke bare er hygge.

Skremt toppsvømmer

Fredag fortalte toppsvømmeren Alexander Dale Oen i Dagbladet at han er skremt over alle drukningsulykkene, spesielt i sitt eget nærområde i Hordaland. Ikke noe sted i landet har flere druknet så langt i år.

Menn er verst

I gjennomsnitt drukner det 110 mennesker hvert år i Norge. Antall drukningsulykker er høyere enn i Danmark og Sverige.

Så langt denne sommeren er det lite positive tendenser å hente. Fram til 15. juli hadde 57 personer mistet livet i tilknytning til vann.

De siste dagene har tallet passert 60. Folkehjelpas drukningsstatistikk viser at det først og fremst er menn som drukner.

— Det handler om at den store majoriteten av dem som bruker elver, innsjøer og fjorder er menn. Kvinner og barn er dessuten mer forsiktige. I motsetning til menn bruker de flyteplagg, sier spesialrådgiver Ivar Christiansen i Norsk Folkehjelp til Dagbladet.

Ansvarsløse fedre

Hvert år er det menn over 61 år som topper ulykkesstatistikken. Ifølge Christiansen er menn og særlig den eldre generasjonen dårlige forbilder. De nest verste er deres sønner, menn over 41 år. Det gjør fedre til den største risikofaktoren i forhold til drukning.

—For en del mannfolk sitter det langt inne å ta på seg flyteplagg. Det er de samme som har hatt det vondt med å akseptere sykkelhjelmen og bilbeltet, sier Christiansen.

Han mener det er på tide at mannfolk begynner å ta ansvar. Om menn gjør det, kan flere liv reddes hvert eneste år.

— Nettopp derfor er det far som må ta ansvar. Han må bli en bedre rollemodell, sier Christiansen.

Spesialtrente frivillige

Røde Kors oppretter nå tre nasjonale ressurssentra. De ligger på Tjøme, Karmøy og ved elva Sjoa. Ved sentrene skal spesialtrente frivillige jobbe med forebygging, sier generalsekretæren i Røde Kors, Børge Brende.

— Vi vet at færre barn og unge lærer å svømme, og hvis Røde Kors kan være med på å hindre én drukningsulykke har innsatsen vår hatt effekt, sa Brende på en pressekonferanse fredag.

Farlig båtliv

Kort tid går nye liv tapt i vannet. Dessverre er det ikke siste gang.

— Det er vanskelig å si hvor mange som kunne vært reddet. Men når halvparten av alle barna forlater skolen uten tilstrekkelige svømmeferdigheter, taler ikke det godt for framtida. Det gjør faren for drukningstilfeller større, sier Christiansen.

I år har ulykker på isen krevd åtte liv, mens ni døde i forbindelse med bading. Båtliv er likevel den aktiviteten som har krevd flest liv så langt i år.

— Frem til 15. juli var 16 av drukningsulykkene relatert til fritidsbåter, sier Christiansen.