KRITISK: Stortingsrepresentant i Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke (t.v), er lei av det han mener er detaljstyring av småbarnsforeldres dagligliv fra statsråd Audun Lysbakken og den rødgrønne regjeringen. Foto:Jacques Hvistendahl/Dagbladet
KRITISK: Stortingsrepresentant i Kristelig Folkeparti, Øyvind Håbrekke (t.v), er lei av det han mener er detaljstyring av småbarnsforeldres dagligliv fra statsråd Audun Lysbakken og den rødgrønne regjeringen. Foto:Jacques Hvistendahl/DagbladetVis mer

- Fedrekvoten er i ferd med å bli en tvangstrøye fra rødgrønne politikere

Kun 15,3 prosent av de spurte mener det er riktig å utvide fedrekvoten fra tolv til 14 uker, viser ny måling.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er tolv uker av foreldrepermisjonsordningen forbeholdt far. Regjeringen ønsker å utvide kvoten til 14 uker. Men kun 15,3 prosent av de spurte synes det er riktig å utvide kvoten med to nye uker.

Det viser en meningsmåling som Sentio har laget for Nationen og Klassekampen.

14,2 prosent mener ordningen bør være som i dag, altså tolv uker. Det store flertallet, 67,4 prosent, mener at foreldrene selv bør få bestemme om ytterligere to uker skal forbeholdes far.

- Nå er fedrekvoten i ferd med å bli en tvangstrøye fra rødgrønne politikere som vil detaljstyre småbarnsforeldres dagligliv, sier Øyvind Håbrekke, familiepolitisk talsmann for Kristelig Folkeparti, til Nationen.

Statssekretær Kirsti Bergstø i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet sier at målingen ikke kommer til å få regjeringen til å endre på planene.

- Regjeringserklæringen sier at målet er å utvide fedrekvoten fra ti til 14 uker, og den samlede permisjonstiden til 48 uker, sier hun.

Hun legger til at flere grupper som tidligere ikke hadde det, har fått rett til å ta ut permisjon. Det handler om likestilling, sier Bergstø.

Likestillingsfokuset er feilslått, sier Linda Hofstad Helleland (H) i Stortingets familie- og kulturkomité til Klassekampen.

- Regjeringen har feilet. Undersøkelsen viser at folk krever mer frihet. Det bør også de rødgrønne ta inn over seg, sier Helleland.

(NTB)