Baneheia-saken

Fedrene bryter tausheten

Da Baneheia-saken gikk for retten, maktet ingen av dem å være der. Nå håper begge fedrene til de drepte jentene på full rettssak. - Katastrofe om dette bare ender med en frifinnelse, sier faren til Stine Sofie.

STERKT SAVNET: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet drept i Baneheia. Arkivfoto: Privat / NTB
STERKT SAVNET: Stine Sofie Sørstrønen (t.v.) og Lena Sløgedal Paulsen ble funnet drept i Baneheia. Arkivfoto: Privat / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De har holdt seg i bakgrunnen, og var ikke til stede da Viggo Kristiansen og Jan Helge Andersen ble dømt for drapene på døtrene deres. Nesten 21 år etter at Lena Sløgedal Paulsen (10) og Stine Sofie Sørstrønen (8) ble revet fra dem under en badetur i Baneheia i Kristiansand, bryter fedrene Arne Bernt Paulsen og Jostein Sørstrønen tausheten.

I et intervju med Dagbladet sier far til Stine Sofie at han så langt ikke har klart å tenke på hvordan en ny rettssak vil bli. Han er likevel klar på to ting: Han ønsker en fullstendig behandling i retten, og denne gangen skal han og Arne Bernt Paulsen, far til ti år gamle Lena, være til stede.

- Det var for tungt for oss å møte forrige gang. Nå skal vi klare det. Vi er sterkere i dag, sier Sørstrønen.

BANEHEIA-SAKEN: Gjenopptakelseskommisjonen var ikke enige om å gjenåpne Viggo Kristiansens sak. Tre av kommisjonsmedlemme mener at saken må gjenopptas, mot et mindretall på to. Video: NTB Vis mer

- De har ikke peiling

Reaksjonene etter at Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker sa ja til at VIggo Kristiansen skulle få gjenåpnet saken sin, har vært mange. Selv var Sørstrønen på jobb på Nordsjøen, da beskjeden kom.

Følelsene som veltet opp igjen, var mange. Til slutt så han ingen annen utvei enn å be om å få dra i land. Helikopter ble rekvirert. Siden har han vært hjemme, men skal etter planen ut igjen om en måned.

- Jeg måtte bare reise. Konsentrasjonen og alt var ikke der det burde være, sier Sørstrønen.

NY RUNDE: Jostein Sørstrønen (t.v.) og Arne Bernt Paulsen er ikke i tvil, denne gangen skal de være til stede i retten. Nå håper de på full gjennomgang av Baneheia-saken. Foto: Jacob J. Buchard / Fædrelandsvennen
NY RUNDE: Jostein Sørstrønen (t.v.) og Arne Bernt Paulsen er ikke i tvil, denne gangen skal de være til stede i retten. Nå håper de på full gjennomgang av Baneheia-saken. Foto: Jacob J. Buchard / Fædrelandsvennen Vis mer

Ukene etter at han kom hjem, har heller ikke vært enkle. Omtalen av Baneheia-saken både i media og i samfunnet generelt, har igjen vært enorm. Det vekker mange vonde minner.

- Det er stadige påminnelser. Den røde tråden i over 20 år har vært at man aldri vet når påminnelsene dukker opp. Det tar på en måte aldri slutt, forteller 58-åringen.

- Med alt det tunge dere har opplevd, hvorfor er det så viktig for dere med en lang og full behandling i retten nå?

- For vår del vil det være en katastrofe om saken nå bare ender med en frifinnelse. Vi er hundre prosent sikre på at dommen er riktig. Når det ble så ille som det nå ble med kommisjonen, så er det ingenting annet enn full gjennomgang som er akseptabelt, for igjen å få fram hele bildet i denne saken, forklarer Sørstrønen.

- Ingen frifinnelse

Han legger ikke skjul på at han håper resultatet blir det samme som forrige gang Baneheia-saken gikk for retten. På den måten håper han at de pårørende kanskje kan få det endelige punktumet de har ønsket seg i over 20 år.

I mellomtida opplever han det som smertefullt å se hvor mange som nå kaster seg inn i debatten og uttaler som om både frifinnelse og justismord på Viggo Kristiansen, uten å ha satt seg inn i sakskomplekset.

- En gjenopptakelse er absolutt ikke det samme som en frifinnelse. Mange har en rar misforståelse av akkurat dét, sier Sørstrønen.

OVERRASKET: Ordfører i Kristiansand, Jan Oddvar Skisland (AP), om gjennopptakelse av Baneheia-saken. Video: Christian Wehus. Reporter: Sondre Rahm Vis mer

- Uforskammet

Han legger ikke skjul på at støtten han nå opplever at Kristiansen får, særlig i offentligheten, går inn på ham. NRK omtalte i forrige uke hvordan en «Fri Viggo»-logo har spredt seg på sosiale medier.

Den samme logoen dukket også opp på det nærmeste busstoppet til Baneheia noen dager før kommisjonens avgjørelse. Nå ber Sørstrønen alle tenke seg ekstra om før man tar ordet i debatten.

- Jeg opplever det som uforskammet, når mange uttaler seg uten å ha peiling. Det er også derfor vi fedrene nå kommer på banen, for å fortelle hva som er virkeligheten her. Folk må ha litt anstendighet. Det er nesten for lett å uttrykke sin mening, sier faren til Stine Sofie.

Selv beskriver han bruken av «Fri Viggo»-logoen som forkastelig, og har ingen forståelse for at noen vil male slike på offentlige steder.

- Vi plages av det og synes det er tungt, sier Sørstrønen alvorlig.

Etterlyser helheten

Nylig stilte Sørstrønen opp i et intervju med Fædrelandsvennen, sammen med Arne Bernt Paulsen, far til Lena. I intervjuet er også Paulsen tydelig på at han ønsker en full rettsbehandling velkommen, og opplever saken som skeivt framstilt etter at kommisjonen, med tre mot to stemmer, ga sitt ja til gjenåpning.

- Folk blir presentert fragmenter av en stor og omfattende sak, mens vi kjenner den fra A til Å. Vi tror på dommene som er avsagt, at de er riktige, sier Paulsen i intervjuet med lokalavisa.

Begge fedrene peker blant annet på Kristiansens historikk, med gjentatte seksuelle overgrep mot både en gutt og ei jente, henholdsvis i perioden 1994-1995 og 1994-1996. Barna var begge under ti år gamle da overgrepene skjedde.

Dette, sammen med funnene av pornografisk materiale av grov karakter hos Kristiansen, mener de har blitt for lite belyst. Nå håper de på en ny rettsbehandling, slik at det fullstendige bildet av saken igjen kommer fram.

- For alt i verden, sier Sørstrønen.

RYSTENDE: Dokumentaren «Baneheia - Kampen om sannheten» på discovery+ ser nærmere på hva som skjedde i Baneheia 19. mai i 2000. Video: discovery+ Vis mer

Hevder forklaring er løgn

Selv om den nå 41 år gamle Kristiansen ble utpekt som hovedmannen bak drapene på de to jentene, og er dømt til forvaring i 21 år, har han hele tida hevdet at han er uskyldig.

Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, har tidligere sagt til Dagbladet at han ikke er i tvil om at hans klient er feilaktig dømt. Dommen bygger for en stor del på Andersens forklaring om at kameraten var den mest aktive, men Sjødin holder fast på at forklaringa ikke er sann. I likhet med de etterlatte foreldrene, ønsker også advokaten en full rettsbehandling.

Onsdag kom nyheten om at Sjødin har bedt om at Brynjar Meling og Bjørn André Gulstad også blir med som forsvarere for Kristiansen. Det kommer fram i et brev Sjødin har sendt til Borgarting lagmannsrett.

I brevet skriver Sjødin at saken er så omfattende at han mener det er nødvendig med flere forsvarere.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer