Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

Ruth Goldsteins (93) dramatiske flukt:

- Fedrene deres redda meg og mamma over svenskegrensa

Det var fedrene deres som redda mor og meg i 1942. Uten dem, hadde ikke jeg sittet her i dag, sier Ruth Goldstein (93) og griper hendene til Jon Elling Whist og Øyvind Syversen Aasheim.

BLE REDDET: - Jeg fylte 18 den natta da mamma og jeg ble reddet over svenskegrensa av fedrene til Øyvind Syversen Aasheim (til venstre) og Jon Elling Whist, sier Ruth Goldstein. Bak står sønnen Jørn Goldstein. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
BLE REDDET: - Jeg fylte 18 den natta da mamma og jeg ble reddet over svenskegrensa av fedrene til Øyvind Syversen Aasheim (til venstre) og Jon Elling Whist, sier Ruth Goldstein. Bak står sønnen Jørn Goldstein. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høsten 1942, var Ruth Goldstein ei livredd jente på 17 år som forsøkte å finne en vei ut av nazistenes nett. Broren og faren hennes var allerede hentet av Statspolitiet. Den 26. november, gikk det ut en advarsel om at tyskerne kom til å anholde alle jøder og deportere dem sørover.

- Mor og jeg fikk beskjed av noen politimenn om å komme oss unna. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre, eller hvem vi kunne gå til. Så vi tok trikken til Majorstua. Der kom vi i kontakt med en tilfeldig mann på gata. Den karen tok oss med til noen som hjalp slike som oss – og vi landet hos noen mennesker på Vindern. Der fikk vi tilbringe to-tre uker, før vi kom til en dekkleilighet på Bislet. Om dagen var vi hjemme alene, og da måtte vi passe på at vi ikke ble oppdaget av andre naboer. Så det var forbudt å bevege seg – eller å bruke toalettet, som for sikkerhets skyld befant seg ute på gangen. Etter ytterligere noen dager i Incognitogaten, bar det en dag med bil opp til et møtested rett utenfor byen. Da var det pappa’ene deres reddet oss, sier Ruth Goldstein til Jon Elling Whist og Øyvind Syversen Aasheim.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

Dagbladet Pluss

    Du er nå inne på en Dagbladet Pluss-artikkel. Den kan du få tilgang til med et abonnement på Dagbladet Pluss.

    Redaksjonen vår jobber hver dag for å gi deg kvalitetsartikler du bare må lese. Vi har satt dagsorden i over 150 år og er stolte av den prisbelønte journalistikken vår. Med et Dagbladet Pluss-abonnement får du både ferske premium artikler hver dag og tilgang til hele arkivet vårt. Det vil si alle avisene helt tilbake til 1869! Les Dagbladet Pluss på alle plattformer - både desktop, mobil og tablet - når du vil, hvor du vil.

6 MÅNEDER*

60% RABATT

180 kr

(1 kr per dag)

KJØP 6 MÅNEDER*

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

6 MÅNEDER* 180 kr for de første 6 månedene. 1 kr per dag.

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449,-/6 mnd). Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED**

PRØV PLUSS

1 kr

(0,03 kr per dag)

KJØP 1 MÅNED**

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED** 1 kr for første måned. 0,03 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (99 kr/mnd) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

ÅR

795 kr

(2,18 kr per dag)

KJØP ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

ÅR 795 kr for et år. 2,18 kr per dag.

*Abonnement fornyes automatisk til ordinær pris (795 kr/år) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (449kr/6mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • **Abonnementet fornyes automatisk til ordinærpris (99kr/mnd) Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?