Ruth Goldsteins (93) dramatiske flukt:

- Fedrene deres redda meg og mamma over svenskegrensa

Det var fedrene deres som redda mor og meg i 1942. Uten dem, hadde ikke jeg sittet her i dag, sier Ruth Goldstein (93) og griper hendene til Jon Elling Whist og Øyvind Syversen Aasheim.

BLE REDDET: - Jeg fylte 18 den natta da mamma og jeg ble reddet over svenskegrensa av fedrene til Øyvind Syversen Aasheim (til venstre) og Jon Elling Whist, sier Ruth Goldstein. Bak står sønnen Jørn Goldstein. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
BLE REDDET: - Jeg fylte 18 den natta da mamma og jeg ble reddet over svenskegrensa av fedrene til Øyvind Syversen Aasheim (til venstre) og Jon Elling Whist, sier Ruth Goldstein. Bak står sønnen Jørn Goldstein. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Høsten 1942, var Ruth Goldstein ei livredd jente på 17 år som forsøkte å finne en vei ut av nazistenes nett. Broren og faren hennes var allerede hentet av Statspolitiet. Den 26. november, gikk det ut en advarsel om at tyskerne kom til å anholde alle jøder og deportere dem sørover.

- Mor og jeg fikk beskjed av noen politimenn om å komme oss unna. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre, eller hvem vi kunne gå til. Så vi tok trikken til Majorstua. Der kom vi i kontakt med en tilfeldig mann på gata. Den karen tok oss med til noen som hjalp slike som oss – og vi landet hos noen mennesker på Vindern. Der fikk vi tilbringe to-tre uker, før vi kom til en dekkleilighet på Bislet. Om dagen var vi hjemme alene, og da måtte vi passe på at vi ikke ble oppdaget av andre naboer. Så det var forbudt å bevege seg – eller å bruke toalettet, som for sikkerhets skyld befant seg ute på gangen. Etter ytterligere noen dager i Incognitogaten, bar det en dag med bil opp til et møtested rett utenfor byen. Da var det pappa’ene deres reddet oss, sier Ruth Goldstein til Jon Elling Whist og Øyvind Syversen Aasheim.

BLACK WEEK!

Les Dagbladet+ til påske for 139,-

(Fornyes automatisk til 79,-/måned)

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer