BLE REDDET: - Jeg fylte 18 den natta da mamma og jeg ble reddet over svenskegrensa av fedrene til Øyvind Syversen Aasheim (til venstre) og Jon Elling Whist, sier Ruth Goldstein. Bak står sønnen Jørn Goldstein. Foto: Asbjørn Svarstad / Dagbladet
BLE REDDET: - Jeg fylte 18 den natta da mamma og jeg ble reddet over svenskegrensa av fedrene til Øyvind Syversen Aasheim (til venstre) og Jon Elling Whist, sier Ruth Goldstein. Bak står sønnen Jørn Goldstein. Foto: Asbjørn Svarstad / DagbladetVis mer

Ruth Goldsteins (93) dramatiske flukt:

- Fedrene deres redda meg og mamma over svenskegrensa

Det var fedrene deres som redda mor og meg i 1942. Uten dem, hadde ikke jeg sittet her i dag, sier Ruth Goldstein (93) og griper hendene til Jon Elling Whist og Øyvind Syversen Aasheim.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet): Høsten 1942, var Ruth Goldstein ei livredd jente på 17 år som forsøkte å finne en vei ut av nazistenes nett. Broren og faren hennes var allerede hentet av Statspolitiet. Den 26. november, gikk det ut en advarsel om at tyskerne kom til å anholde alle jøder og deportere dem sørover.

- Mor og jeg fikk beskjed av noen politimenn om å komme oss unna. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre, eller hvem vi kunne gå til. Så vi tok trikken til Majorstua. Der kom vi i kontakt med en tilfeldig mann på gata. Den karen tok oss med til noen som hjalp slike som oss – og vi landet hos noen mennesker på Vindern. Der fikk vi tilbringe to-tre uker, før vi kom til en dekkleilighet på Bislet. Om dagen var vi hjemme alene, og da måtte vi passe på at vi ikke ble oppdaget av andre naboer. Så det var forbudt å bevege seg – eller å bruke toalettet, som for sikkerhets skyld befant seg ute på gangen. Etter ytterligere noen dager i Incognitogaten, bar det en dag med bil opp til et møtested rett utenfor byen. Da var det pappa’ene deres reddet oss, sier Ruth Goldstein til Jon Elling Whist og Øyvind Syversen Aasheim.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Fornyes automatisk til ordinær pris etter gratisperioden (99 kr/mnd).
  • Alle abonnement fornyes automatisk når perioden utløper, men det er ingen bindingstid.
  • Du kan si det opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn