Fedrene får to uker mer

Fra og med 1.juli neste år blir fedrekvota på 12 uker.

MER TIL FAR: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken kan allerede nå røpe at landets fedre vil få økt fedrekvota fra ti til tolv uker i budsjettet neste år.  Ole Hagen og lille Amund på 9 måneder i bakgrunnen. Pappa Hagen er i sin 13 ukers lange permisjon, og føler seg sikker på at han hadde fått tatt ut mer av Amunds mor, om han hadde fått lov. Men synes likevel det er bra med en fedrekvote. Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
MER TIL FAR: Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken kan allerede nå røpe at landets fedre vil få økt fedrekvota fra ti til tolv uker i budsjettet neste år. Ole Hagen og lille Amund på 9 måneder i bakgrunnen. Pappa Hagen er i sin 13 ukers lange permisjon, og føler seg sikker på at han hadde fått tatt ut mer av Amunds mor, om han hadde fått lov. Men synes likevel det er bra med en fedrekvote. Foto: ERLING HÆGELAND/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Barne- og likestillingsminister Audun Lysbakken har gode nyheter for alle småbarnsfedre som vil ha mer tid hjemme med minsten.

En uke mer
I dag er fedrekvota på ti uker. Regjeringen lovet i Soria Moria II å utvide kvota til 14 uker før neste stortingsvalg.

- Men allerede i neste års budsjett gir vi to uker mer til fedrene. Det betyr at vi får enda lengre permisjonstid, men ikke minst at vi setter av enda mer tid til ferdrene, sier Lysbakken til Dagbladet.

Totalt legger Lysbakken til en uke. Det betyr at en av de to nye fedrekvoteukene blir tatt fra dagens permisjon. Den er i dag på 46 uker med 100 prosent lønn eller 56 uker med 80 prosent lønn.

- Godt nytt for mor
Ifølge SV-statsråden er det også godt nytt for barna og de nybakte mødrene.

- Jeg føler meg trygg på at det vi nå gjør er støttet av unge kvinner. De fleste er enige i at det er bra for barna å tidlig få god kontakt med far. Dette skaper mer likestilte familier hvor omsorgsmønsteret hvor far tar aktiv del blir et varig mønster.

- Solid støtte
Lysbakken håper også på positiv respons blant landets fedre når den nye kvota innføres fra 1.juli neste år.

- Vi har sett at fedrekvoten er populær. Vi har solid folkelig støtte for det vi nå gjør. Både unge menn og unge kvinner ønsker å gi mer tid til fedrene gjennom fedrekvota til tross for Høyre og Frps ønske om å fjerne fedrekvota helt.

Det mener SV-statsråden vil være mot sin hensikt og gjøre det vanskeligerer for fedre å ta ut permisjon i det hele tatt.

- Vi gir fedrene rettigheter som de kan slå i bordet med hos arbeidsgiver. Det gjør det lettere for mange menn å ta ut foreldrepermisjon.

- Men fortsatt er det også slik at fedrene er avhengig av mors lønn og yrkesaktivitet for at de i det hele tatt kan ta  permisjon. Har du tenkt å gjøre noe med det?

- Det er klart at hvis far skal være mer hjemme må man gi rom for det. Foreldrepermisjonstida er ikke mors tid. Den skal være begge sin, sier Lysbakken, som varsler at han nettopp vil gjøre noe med det når han seinere i høst kommer med en likelønnsmelding til Stortinget.

Kommer mer
Sammen med Jens Stoltenberg har han lovet å rydde opp i et regelverk hvor alle fedre ikke har såkalt selvstendig opptjeningsrett til fedrekvote eller rett til mer permisjon ut over kvota. Målet er en langt likere deling av permisjonstida.

- Da kommer vi nærmere målet om likelønn. Når fedre tar ut mer permisjon, så lykkes også kvinnene bedre i yrkeslivet, sier han.

I tillegg skal regjeringen avklare hvordan de mener framtidas permisjonsordning skal se ut.

- Vi jobber med å ta stilling til om vi vil ha en tredling. Målet er å gi en avklaring på hva regjeringen ser for seg i den meldingen, sier han.