Feid ut av politikken

- Jeg er veldig skuffet. Namsretten sier i realiteten at partiene står over loven, sier stortingsrepresentant Dag Danielsen etter tapet i namsretten i går. Nå er han feid ut av Oslo-politikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Carl I. Hagens lynaksjon mot Oslo Frp har gjort nesten rent bord. På to uker er Hagens motstandere feid vekk, i første rekke Einar Lonstad, Dag Danielsen, Fleming Dahl, Sissel Dagslet og Tore Egge.

Selv om Dag Danielsen bestemmer seg for å påkjære kjennelsen fra namsretten i går eller gå til andre rettslige skritt, er hans Frp-karriere over. Det har Hagen allerede slått fast.

Hvordan hans posisjon i stortingsgruppa blir etter den mislykkede rettsrunden, er åpent.

Et stort spørsmål er om Danielsen etter det som har skjedd, fortsetter i Fremskrittspartiet. Dersom han melder seg ut, faller Frp ned i rang til Stortingets tredje største parti etter KrF. Danielsen sa til Dagbladet i går at dette er noe han ikke har tenkt på.

På dagens ekstraordinære årsmøte i Oslo Frp kan Danielsen ikke stille. Han og de andre eksklusjonstruede i styret håpet å redde sine politiske liv gjennom å stille sine plasser til disposisjon. Men Hagen var sterkere.

Rettsløs

- Dommeren har ikke vært villig til å vurdere individuelle rettigheter for tillitsmenn i et parti. Her har dommeren i virkeligheten sagt at partiene står over loven, og at det bare er ved valg man kan påvirke partienes atferd. Dette er ikke i tråd med norsk rettsstatstenkning, sier en skuffet Dag Danielsen.

Han sier han først etter samråd med sin advokat Bjørn Stordrange i dag vil bestemme seg for hva han vil gjøre videre.

- Jeg føler meg rettsløs. Etter 13- 14 år i Frp har jeg ingen rettigheter, sier en like skuffet Sissel Dagslet, også hun suspendert for 30 måneder.

Når det gjelder politisk nestformann Fleming Dahl, har retten «mistanke om at den begrunnelse som ble gitt, ikke er den reelle.» Men retten finner likevel ikke at det er så store mangler ved vedtakene at de er ugyldige.

- Gjennom denne saken har velgerne fått en informasjon om Frp de ikke hadde fra før. Sånn sett har saken uansett hatt sin misjon. Kjennelsen slår også fast at saksøkerne har rettslig interesse, og at dette er en sak for domstolen, noe Hagen har avvist. Men dommerens premiss er at det er en grunnleggende forskjell på politiske partier og andre foreninger, og at bare velgerne kan styre atferden i partiene. Med en slik premiss gir konklusjonen seg selv, sier advokat Cato Schiøtz.

Anmelder Hagen

De ni saksøkerne kan nå enten påkjære til lagmannsretten eller direkte til Høyesterett, eller de kan reise ordinær byrettssak. De kan også anke suspensjonene og eksklusjonene til Fremskrittspartiets landsstyre, men der er neppe velviljen stor etter rettssaken. De kan også godta nederlaget og stoppe der.

Advokat Per Danielsen har uansett ikke tenkt å gi opp kampen med Carl I. Hagen. I går formiddag anmeldte han Hagen for falsk forklaring i retten fredag.

Danielsen mener Hagen bevisst snakket usant da han hevdet at Danielsen har deltatt i fraksjonsvirksomhet i Oslo Frp. Også på fire andre punkter hevder advokat Danielsen at Hagen forklarte seg uriktig i retten.