VIL PLANETER KOLLIDERE?: Et scenario dommedagsteoretikere frykter, er at planeter på avveie tar kurs mot jorda og dundrer inn i oss. Illustrasjon: Lynette R. Cook/REUTERS
VIL PLANETER KOLLIDERE?: Et scenario dommedagsteoretikere frykter, er at planeter på avveie tar kurs mot jorda og dundrer inn i oss. Illustrasjon: Lynette R. Cook/REUTERSVis mer

Feier apokalypsen oss av kloden 21. desember 2012?

- Nei, mener NASA, som nå forsøker å ta livet av dommedagsprofetiene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 21. desember 2012 er datoen da dommedagsteoretikere venter at apokalypsen vil feie over kloden.

Alt fra at en planet på avveie vil smadre inn i jorda, til at polene vil snu og skape kaos.

Det kanskje mest seigliva opphavet til pessimismen, dreier seg om at mayaenes langtidskalender ender 21. desember, og at dét er et forvarsel på dommedag. Datoen er innhyllet i mystikk, og ses av mange som datoen da jordas endelikt vil begynne.

Ifølge mayakalenderen markerer årets vintersolverv slutten på en 144 000-dagers syklus, som starter på skapelsesdatoen for mayamytologien.

Den er alt blitt repetert 12 ganger, og den trettende repetisjonen vil altså ende i år, og fullføre en full 5200-års syklus i henhold til mayamytologien.

Nå har den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA satt seg fore å skyte ned de vanligste mytene om at jordas befolkning står på kanten av stupet, melder MSNBC.

«Planet X» En av dommedagspåstadene går ut på at planeten Nibiru, også kalt «Planet X», skal være på vei mot jorda.

Den selvutnevnte Nibiru-eksperten Nancy Lieder, som sier hun er i kontakt med romvesen fra Zeta Reticuli, hevdet først at planeten vil skape katastrofe i mai 2003, før hun senere endret datoen til 21. desember 2012.

Det er uansett ikke lagt fram bevis for at Nibiru i det hele tatt eksisterer.

- Teorien om Nibiru er latterlig fordi den ikke finnes. Den har aldri eksistert, utenom i fantasien til liksom-forskere som ikke bryr seg det dugg om det komplette mangelen på bevis, sier astronom Don Yeomans, som er avdelingssjef i NASAs program for nær-jorda-objekter.

- Det finnes ingen bevis for påstanden om at den skjuler seg bak sola, da ville den dukket opp i observasjoner. Om en slik planet var på vei og skulle treffe jorda 21. desember 2012, skulle den være mulig for enhver å se med det blotte øye, sier Yeomans.

Trøblete planeter Det er også frykt for at planeter eller stjerner vil posisjonere seg på en måte som vil endre jordkloden.

Enkelte teoretikere hevder at fra jordas synspunkt, vil sola passere foran det galatiske planet (Melkeveiens plan som sett fra jorda, red. anm.),  den 21. desember.

- Det gjør den uansett to ganger årlig. Sola er likevel omtrent 67 lysår fra himmelekvator, så det vil ta millioner av år før det skjer, sier Yeomans.

Himmelekvator er en sirkel på den tenkte himmelvelvingen, i det samme planet som jordas ekvator.

Det blir også hevdet at effekten av at planeter havner på linje, vil påvirke jorda. Men: Det er ingen tegn til at planeter havner på linje den 21. desember, og det vil heller ikke skape problemer, mener Yeomans.

Supersolstorm traff jorda i 1859 Solstormer er et annet fenomen som fryktes.

Det finnes dokumentasjon på at en «supersolstorm» dundret inn i jorda i 1859, og selv om den da forårsaket relativt lite skade, knytter redselen seg til at en solstorm vil gjøre mye større skade nå som verden er mer avhengig av elektronikk.

- Solstormer, oversvømmelser av energirike partikler fra sola, skjer av og til, som regel i en syklus som varer i rundt 11 år. Når disse ladede partiklene kolliderer med jorda kan de skape nordlys og ødelegge satelitter og strømlinjer, selv om det ikke vil medføre langvarige skader, sier Yeomans.

- Så langt er det ingenting som tyder på at en slik solstorm vil inntreffe den 21. desember.

Polene kan bytte plass Yeomans avviser også at det hele vil gå ad undas dersom vi i løpet av 2012 skulle oppleve at polene snur eller bytter plass, enten de geografiske polene som markerer jordas rotasjonspunkt, eller de magnetiske polene, som kompassene peker mot.

Forskere mener at det er liten grunn til å frykte at noe slikt vil skje, siden månen stabiliserer jordklodens rotasjon.

- Nå er det faktisk slik at klodens magnetiske poler snur, men det skjer over en periode på 500 000 år, og det er ingen indikasjon på at det vil skje i desember i år, sier Yeomans.

- Selv om jordas magnetiske poler skulle snu, vil ikke det skape mer trøbbel enn at vi er nødt til å justere kompassene våre, sier han.

- Forrykte påstander En annen, fryktet dommedagsteori, er at kometer eller asterioder vil smadre inn i jordkloden. Det er likevel få tilfeller der det virkelig har hendt, det siste fant sted for 65 millioner år siden og endte dinosaurenes æra.

Likevel holder astronomer øye med objekter på himmelen som beveger seg nær jorda.

- Det er ingen kjente objekter nær jorda i 2012 som representerer særlig risiko for oss, sier Yeomans.

- Men på tross av bevis på det motsatte, får dommedagsteoretikere fortsatt oppmerksomhet. Lignende profetier vil fortsatt spres dersom ikke forskere kommer på banen og involverer seg mer i å plukke ned disse forrykte påstandene, sier Yeomans.