Feige politikere unngår EU-debatt

Norske politikere unngår EU-debatten av ren feighet, mener en av våre fremste Europa-eksperter, professor Martin Sæter. Han frykter det må et EØS-havari eller en økonomisk krise til før nordmenn gidder å bry seg med det som skjer i Europa.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi får ingen Europa-debatt uten at politikerne leder an, da vil folk sove videre. Og det er umulig å tenke seg en reell Europa-debatt i Norge uten at man drøfter EU-medlemskap. Alt som skjer i Europa nå, er uløselig knyttet til utviklingen i EU, sier Sæter til Dagbladet.

Han mener Norge er i ferd med å bli en randstat i Europa.

Onsdag prøver Næringslivets Hovedorganisasjon på sin årskonferanse å dra i gang en Europa-debatt på norsk. Før jul prøvde utenriksminister Thorbjørn Jagland det samme da han la fram Europa-meldingen. Timingen kunne ikke vært dårligere: Meldingen ble presentert samme dag som kronprins Haakon forlovet seg.

Krever lederskap

- Meldingen er informativ, men fenger ikke. Det er en feilvurdering å tro at en kan få interesse for det som skjer i Europa ved å omgå medlemskapsspørsmålet, sier Sæter som bl.a. har utredet konsekvensene av EU-utvidelsen for norsk utenrikspolitikk.

Sæter mener det er politisk feighet å unngå denne EU-debatten.

- Når politikerne henviser til folkeavstemningen i 1994, er det av bekvemmelighetshensyn. Det er ikke noe konstitusjonelt hinder for å gjenoppta debatten. Eksemplet Finland viser hva man kan utrette gjennom politisk lederskap, sier Sæter.

Krisevekker

Sæter ser ikke lyst på mulighetene til å få vekket nordmenns Europa-interesse.

- Vi fikk oss en lekse når det gjelder det forsvars- og sikkerhetspolitiske samarbeidet, der det siste året tydelig har vist at det er EU som bestemmer NATOs skjebne i Europa. Men også dette går merkelig stille forbi.

Dersom EØS-avtalen blir utfordret slik at den er i fare, eller ved en økonomisk krise i landet, vil det norske folk antakelig få en vekker. Men det er jo en situasjon man ikke kan ønske seg, sier Sæter, som mener Norge nå er et utenforland:

- Vi er mer og mer mottaker av politikk. I EU vedtas tusenvis av lovbestemmelser som berører oss, uten at vi er med. Det ville vært utenkelig for hundre år siden å godta at det meste av lovgivning skjer i andre fora enn de nasjonale. Dette er i høyeste grad i strid med tradisjonell suverenitetstenkning. At det ikke har skjedd noe nytt i EU siden 1994, som motstanderne hever, er bare tull, sier Sæter.

- Men ved å stå utenfor EU kan vel Norge spille en mer uavhengig meklerrolle, som i Midtøsten?

- Det er uansett en rolle vi har så lenge den er tillagt oss av USA og EU, mener Sæter.

<B>FEIGE:</B> - Det er politisk feighet å ikke ta EU-debatten nå, sier professor Martin Sæter. Han mener Norge mer og mer blir et utenforland og en observatør til den rivende utviklingen i Europa.