- Feigingene som kan stoppe våpenelendigheten fortsetter å gjemme seg bak meningsløse uttalelser

Sterke reaksjoner etter drapsmassakre i USA.

MARKERING: Storavisa New York Daily news har i dag en sterk markering for strengere våpenlover i etterkant av skytetragedien der 14 ble drept i California i går. Foto: Reuters, Faksimile: New York Daily News
MARKERING: Storavisa New York Daily news har i dag en sterk markering for strengere våpenlover i etterkant av skytetragedien der 14 ble drept i California i går. Foto: Reuters, Faksimile: New York Daily NewsVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Minst 14 mennesker ble drept og 17 mennesker ble skadd under en skytemassakre mot et helsesenter i San Bernardino i USA i går.

To personer er mistenkt for å stå bak skytingen. Begge er drept etter en politiaksjon.  De mistenkte navngis som Syed Farook (28) og Tashfeen Malik (27), som er hans forlovede eller kone.

Motivet for skytingen er ukjent, men Farook jobbet ifølge LA Times i den lokale helseetaten som hadde en sammenkomst på senteret der skytingen skjedde.

Ifølge Washington Post er skytingen i går den 355. skyteepisoden i USA i år der mer enn fire mennesker eller flere er blitt skadd eller drept.

Det er den verste massedrapssaken i USA på tre år. Da ble over 20 barn drept i et angrep på Sandy Hook barneskole i Connecticut. Gårsdagens tragedie har nok en gang blåst liv i debatten om våpenlovene i landet.

Lovlig vis Begge de antatte gjerningspersonene hadde halvautomatiske håndvåpen i tillegg til en rifle. Ifølge politiet er to av våpnene kjøpt på lovlig vis.

I går strømmet sympatimeldinger inn til ofre og pårørende etter skyteepisoden og den amerikanske dagsavisa New York Daily News har laget en forside med en sterk erklæring om å endre våpenlovene.

Slik avisa påpeker tilbyr de republikanske presidentkandidatene bønner til de pårørende, og ikke våpenregulering.

Avisa presenterer twitter-meldinger fra kandidatene, Tes Cruz, Lindsey Graham, Rand Paul og Paul Ryan, som alle skriver at de ber for de berørte.

«Gud fikser ikke dette» slår avisa fast på forsida.

- Feigingene som kan stoppe våpenelendigheten fortsette å gjemme seg bak meningsløse uttalelser, skriver avisa.

Stor debatt Våpenlovgivningen i USA er kjernesak for både det demokratiske og republikanske partiet. President Barack Obama har i lys av en rekke hendelser gått sterkt ut og bedt politikerne om å bli med på strengere regulering.

I den republikanske leiren knives det imidlertid om et kandidatur i forkant av presidentvalget til høsten. Våpenlobbyen i landet er svært sterkt og for en stor skare republikanske velgere er våpenloven en utslagsgivende faktor for stemmegivning. Det er derfor stor vegring i det republikanske partiet for å endre våpenlovene.

Den demokratiske senatoren Chris Murphy, som selv ikke stiller som presidentkandidat for demokratene, har gått ut med en kraftig markering mot sine politiske motstandere.

- Deres «tanker» burde handle om å stoppe elendigheten. Dere «bønner» bør være om tilgivelse dersom dere ikke gjør noe denne gangen heller, skriver han på Twitter.

Ukjent motiv Farhan Khan, drapsmistenkte Syed Farooks svoger og gift med hans søster opplyser ifølge New York Times at de to gjerningspersonene var gift og har en seks måneder gammel datter.

På en pressekonferanse i hjembyen Anaheim utenfor Los Angeles sa svogeren at han ikke hadde «noen anelse» om hva motivet kan ha vært.

Farook er født i delstaten Illinois i USA i 1987, av pakistanske foreldre, og har vært ansatt som helseinspektør i miljøetaten i San Bernardino County de siste fem åra.

Senteret der massakren skjedde onsdag kveld, er ifølge lokalavisa San Bernardino County Sun det største av 21 regionale helsesentre i California for innbyggere med spesielle behov. Om lag 650 ansatte er knyttet til senteret

Forlot fest i sinne Politisjef Jarrod Burguan i San Bernardino opplyste på pressekonferansen at Syed Farook tidlig på dagen hadde forlatt en sosial tilstelning på Inland Regional Center i sinne, og kom tilbake, sammen med kona, i kamuflasjeklær med våpen og eksplosiver.

Da var klokka 11 på formiddagen.

Der var en rekke ansatte i San Bernardino County Public Health Department samlet til et årlig førjulsarrangement.

Eksplosivene ble uskadeliggjort av spesialstyrker.

En tredje person ble observert i forbindelse med flukten fra helsesenteret, men politisjefen sier at det «trolig» ikke var involvert andre i massakren enn det drepte paret.

Politiet opplyser at de ennå ikke har fått klarlagt noe motiv for massakren på helsesenteret.

Farooks mor var barnevakt da paret dro hjemmefra onsdag morgen, angivelig til et legebesøk.