- Feigt å gå av nå

Valgerd Svarstad Haugland ser ikke bort fra at det kan komme et massivt krav om å kaste henne som KrF-leder. I så fall blir hun sittende.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det ville være feigt av meg å gå av nå, sier Svarstad Haugland.

Ifølge Dagsavisen i går vil sentrale KrF-folk fjerne Svarstad Haugland som leder.

KrF-lederen ønsker ikke å kommentere oppslaget overfor Dagbladet, men sier hun tenkte over sin stilling etter det elendige valgresultatet:

- Men det er lite fruktbart. Nå får jeg vente på evalueringen partiet gjør og ta spørsmålet opp til ny vurdering når den ligger på bordet. Det kan hende det kommer et massivt krav om å kaste meg, det er jeg åpen for. Men for meg ville det være feigt å gå fra et arbeid som ikke er fullført. Jeg vil gjerne være med og gjenreise partiet. Det er mye kjekkere å gå av på toppen.

Ba henne slutte

Svarstad Haugland har vært gjennom sin tøffeste tid som KrF-leder. Det startet med Medhaug-saken i juli. Saken forfulgte KrF-lederen gjennom hele valgkampen.

Da det stormet som verst i sommer, ville barna at hun skulle slutte med politikk.

- Det har aldri skjedd før. Men de har heldigvis gode venner og nettverk, så de klarte seg bra, forteller KrF-lederen, som selv skaffet seg hemmelig nummer.

Så kom valgkampen og et katastrofalt valgresultat.

- Valgkamp er alltid krevende. Når man i tillegg går i motvind hele tida, bruker man enda mer krefter. Det har vært veldig tappende. Vi klarte ikke å profilere oss på de sakene vi valgte ut. Valgresultatet ble i tråd med målingene i juni. Vi klarte altså ikke å løfte partiet gjennom valgkampen.

På spørsmål om hvorfor KrF ikke klarte å løfte seg gjennom valgkampen, har ikke Svarstad Haugland noe klart svar:

- Nå har vi satt ned et utvalg som skal legge fram innstilling på landsstyremøtet i november. Partiet skal få si sitt om både regjeringssamarbeid, valgkamp og lederskap. Men det er klart at Medhaug-saken var tappende, den medvirket til at vi ikke klarte å løfte oss. En årsak til velgersvikt er nok også at vi samarbeider med Høyre. For KrF som er et sentrumsparti, var sentrumsalternativet ideelt. Dersom vi samarbeider til venstre, vil høyresida i partiet reagere. Samarbeider vi til høyre, som vi nå gjør, vil folk på den andre siden i partiet rope varsku og si at vi er på feil kurs. Jeg tror denne avskallingen er noe av årsaken til valgresultatet.

- Så du ønsker deg tilbake til en sentrumsregjering?

- Sentrumsalternativet var langt mer behagelig for oss. Men i dag er sentrumsregjering en utopi. Sentrumspartiene må bli større hvis det igjen skal bli et alternativ, sier Svarstad Haugland.

Møtte Medhaug

Svarstad Haugland har hatt et møte med den vrakede fylkesordførerkandidaten Jan-Birger Medhaug, men vil ikke snakke om det.

- Vi har en prosess, og jeg er optimistisk etter første møte. Mer vil jeg ikke si. Slik den prosessen vi nå er inne i er, har jeg bestemt med for å ikke sin noe mer.

Dagbladet treffer kulturministeren på en dag som er blant de bedre: Hun har nettopp feiret statsbudsjettet med Kulturdepartementets kirkeavdeling. De var selvsagt svært fornøyde med pengene til trosopplæring.

- Det er litt underlig å se kommentarene til budsjettet i avisene. Men jeg har fått mange positive meldinger. Særlig innen kulturlivet er mange fornøyd. Den lille negative kritikken jeg har fått om budsjettet, kan jeg leve med. Jeg er trent til det, sier Svarstad Haugland, som kom inn i KrF-ledelsen som et friskt pust - med et rødvinsglass i handa, for 12 år siden.

Fire år seinere ble hun leder.

Svarstad Haugland gjør det helt klart at KrF blir i regjering med Høyre og Venstre ut stortingsperioden, hvis regjeringen får leve.

- Blir vi kastet, må de som gjør det, ta ansvar og finne flertall sammen. Ap, Frp og SV får da ta ansvaret for å danne regjering. Ap må ikke regne med at KrF skifter side.

MÅ FÅ SMILET TILBAKE: Etter sin tøffeste tid som KrF-leder er Valgerd Svarstad Haugland ikke slått ut. Nå har partilederen tenkt å vise mer glød og entusiasme for KrF-saker. - Vi må få gløden og smilet tilbake. Vi må ha mer tro på vårt eget budskap, sier hun til Dagbladet. <!--FOTO-->