Fremskrittspartiet:

- Feigt av Siv Jensen ikke å stanse Ulf Leirstein

Frp-leder Siv Jensen må rydde opp, krever tidligere FpU-topp. Hun håper ingen foreldre sender barna sine til Frp så lenge Ulf Leirstein har en rolle i partiet.

UT MOT JENSEN OG LEIRSTEIN: Maria Madeleine Knutsen (26) var venn med Ulf Leirstein. Hun er opprørt over at Leirstein nå er tilbake for full maskin i politikken.

– Ansvaret for å stanse Leirstein ligger hos partileder Siv Jensen. Det er feigt og pinglete at Jensen ikke griper inn. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
UT MOT JENSEN OG LEIRSTEIN: Maria Madeleine Knutsen (26) var venn med Ulf Leirstein. Hun er opprørt over at Leirstein nå er tilbake for full maskin i politikken. – Ansvaret for å stanse Leirstein ligger hos partileder Siv Jensen. Det er feigt og pinglete at Jensen ikke griper inn. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Maria Madeleine Knutsen (26) var venn med Ulf Leirstein og gjest i 40-årsdagen hans. Noen uker etter avsløringene om stortingsrepresentantens sex-SMS-er i NRK i januar i fjor, opphørte kontakten.

Hun hadde tett kontakt med Leirstein både før og etter at hun var nestleder i Fremskrittspartiets Ungdom i Østfold i 2014 og 2015. Knutsen er nå ute av politikken.

Knutsen er opprørt over at Leirstein nå er tilbake for full maskin i politikken.

- Ansvaret for å stanse Leirstein ligger hos partileder Siv Jensen. Det er feigt og pinglete at Jensen ikke griper inn. Leirstein må sitte perioden ut så lenge han er valgt. Men han bør ikke få delta på lokale møter, han bør ikke få tillitsverv og han bør definitivt ikke få muligheten til å bli gjenvalgt, sier Knutsen.

- Handlingslammet

Knutsen viser til statsminister Erna Solbergs tydelige beskjed til Innlandet Høyre om at hun ville blande seg inn i en eventuell renominasjon av Kristian Tonning Riise.

Jensen har på sin side gitt uttrykk for at det er greit for henne om Leirstein skulle søke gjenvalg til Stortinget:

- Det er fylkeslaget som vedtar hvem de ønsker å nominere som kandidater til stortingsvalg. Dette er et spørsmål jeg har tillit til at fylkeslaget og deres medlemmer vurderer selv, skrev hun i en tekstmelding til Dagbladet nylig.

- Solberg satte foten ned der Jensen plasserer ansvaret lokalt. I denne saken blir det ansvarsfraskrivelse fra partilederen. Jensen er handlingslammet når det kommer til å håndtere ukultur. Hun er en svak leder, sier Knutsen til Dagbladet.

Trekantsex med mindreårig

Leirstein trakk seg i fjor fra alle tillitsverv i partiet etter påstander om at han hadde foreslått trekantsex med en femtenåring overfor et kvinnelig partimedlem. Han skal også ha sendt hardporno til en 14-åring som var medlem av partiet.

BEKLAGER: Ulf Leirstein viser til at han tidligere har beklaget sin oppførsel. Utover dette har han ingen kommentar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
BEKLAGER: Ulf Leirstein viser til at han tidligere har beklaget sin oppførsel. Utover dette har han ingen kommentar. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

«NRK presenterer i dag en gammel sak hvor en anonym gutt, som da var 14 år gammel, forteller om blant annet e-poster og tekstmeldinger fra meg med seksualisert innhold. Uten å kommentere alt som framkommer erkjenner jeg at jeg har gått over streken, og det beklager jeg», skrev Leirstein på sin facebookside den gang.

Leirstein ledet nylig fylkesårsmøtet i Viken Frp – det nye fylkespartiet etter regionreformen der Østfold, Akershus og Buskerud slås sammen. Jensen talte under det samme møtet, der hun blant annet snakket om partikultur og metoo.

Leirstein selv har uttalt til Moss Avis at han anser seg ferdig sonet, og framtredende Frp-ere i Østfold har tatt til orde for at veien er åpen for nominasjon til en femte stortingsperiode for Leirstein.

Menneskesyn

- Dette skjer ett år etter metoo, ett år etter avsløringene av SMS-er som er langt over streken og som sier alt om Leirsteins menneskesyn. Jeg blir forbannet over at Jensen lar dette skje, sier Knutsen.

- Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein, sier den tidligere FpU-nestlederen i Leirsteins eget fylkeslag Østfold.

FRP OG METOO: - Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein, sier den tidligere FpU-nestlederen i Leirsteins eget fylkeslag Østfold.

Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
FRP OG METOO: - Jeg håper ingen sender barna sine til Frp så lenge Jensen ikke gjør noe for å stanse Leirstein, sier den tidligere FpU-nestlederen i Leirsteins eget fylkeslag Østfold. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer

Knutsen studerer nå internasjonal kommunikasjon. Hun søkte fritak fra kommunestyret i Askim i 2014 fordi hun skulle flytte til Oslo og året etter unnlot hun å betale medlemskontingenten til Fremskrittspartiet.

Ulf Leirstein har lest Dagbladets artikkel i sin helhet. Hans svar er som følger:

- Jeg har tidligere beklaget min oppførsel og innsett at jeg gikk over streken i disse sakene som ligger mange år tilbake i tid. Jeg står fortsatt ved min beklagelse. Utover det har jeg ingen kommentarer til dette, sier Leirstein til Dagbladet.

Lukket ørene

Knutsen satt ett år organisatorisk nestleder og ett år som politisk nestleder i FpU i Østfold. Leirstein deltok på de fleste møtene og på ungdomspartiets sommerleir. Ifølge Knutsen var seksualisert språkbruk en del av Leirsteins sjargong.

- Det gikk på ting som at han kommenterte kropp og hvem han ville ligge med. Min måte å takle det på den gang var å lukke ørene for grisepraten. I ettertid har jeg tenkt at jeg håndterte det dårlig, sier Knutsen.

Hun gjør det klart at hun ville håndtert det annerledes i dag.

- Jeg tok ikke noe oppgjør med Leirstein, og i ettertid har jeg kjent på dårlig samvittighet for det. Jeg var nok et dårlig forbilde for andre jenter i FpU der. Men jeg visste ikke om de andre sakene. Og vi var unge, vi var ikke skodd for å håndtere den slags. Ansvaret for Leirsteins oppførsel ligger uansett hos Ulf Leirstein og partiledelsen.

- Har du opplevd noe ubehagelig fra hans side?

- Språkbruken var direkte og seksualisert. Det var flere episoder. Men jeg har aldri varslet, og dette handler uansett ikke om meg. Poenget er at unge – vi snakker om barn, for det er du når du er 14 år – de skal ikke være nødt til å bli utsatt for dette. Jensen må velge side. Enten så forsvarer hun Leirstein, eller så tar hun ansvar for ungdommene som engasjerer seg i partiet, sier Knutsen.

Urørlig

Dagbladets kilder blant nåværende og tidligere tillitsvalgte i Østfold Frp tegner et bilde av Leirstein som en maktspiller.

De sier Leirstein har brukt trusler, gaver og utestengelser til å skaffe seg makt i fylkeslaget. Slik har han over tid blitt en størrelse hvis autoritet nær sagt er umulig å utfordre.

- Det er riktig å si at han, sammen med noen gode hjelpere, har hatt balletak på hele fylkeslaget, sier én kilde. Det er spesielt de unge Frp-politikerne i Østfold som Leirstein og hans allierte forbarmet seg over, framholdes det.

I kraft av en framtredende rolle i Frp sentralt har Leirstein vært en figur de unge politikerne har ønsket å holde seg inne med og sett opp til. Det har gitt Leirstein stor påvirkningskraft over de uerfarne politikerne, hevdes det.

Frp-kildene i Østfold er også klar på at partiledelsen sentralt siden 2012 «må ha visst om» Leirsteins oppførsel, både på fest og i det politiske.

- Mange gode mennesker har ikke orket mer, de har meldt seg ut eller trukket seg tilbake. Sentralt har man ikke våget å legge seg ut med Leirstein fordi hans støttespillere i Østfold Frp i så fall ville laget bråk, sier én tidligere sentral Frp-er i Østfold.

Barns trygghet

Maria Madeleine Knutsen mener det er umulig at Jensen ikke kan ha fått med seg noe av dette.

- Jeg forventer av en partileder at hun tar ansvar. Hun er tillitsvalgt og hun har tatt på seg et ansvar i et parti der det er masse unge mennesker. Hun kan ikke snu ryggen til dem når det brenner under beina hennes. Hun er blitt gitt en tillit og da må hun være en god leder både i gode og tunge dager, sier Knutsen.

Siv Jensen sa i fjor at hun ikke husker hva hun ble fortalt om Ulf Leirsteins virksomhet i Østfold Frp i årene før metoo. Det er ikke godt nok, ifølge Knutsen.

- Det finnes ingen sak i verden som er viktigere enn at barn er trygge. Det finnes ingen sak på Jensens bord som er viktigere enn at hun tar ansvar i denne saken.

Jensens svar

Siv Jensen skriver i en e-post til Dagbladet at Frp og FpU skal være trygt for unge mennesker.

- Vi tar varsler på det største alvor, og skolerer våre tillitsvalgte i god organisasjonskultur. Det Ulf Leirstein gjorde var fullstendig uakseptabelt. Leirstein erkjente selv at han hadde gått over streken og utvist dårlig dømmekraft. Han beklaget, og trakk seg fra alle tillitsverv, sier Jensen.

Dagbladet sender henne en rekke spørsmål om Leirstein-saken og en eventuell renominasjon. Hun velger å ikke besvare disse. Det er samtidig klart at Jensen ikke vil slå hånden av Leirstein.

- Leirstein har i dag ingen tillitsverv. Om han eventuelt skulle stille som kandidat til nye tillitsverv, eller gi uttrykk for at han ønsker renominasjon, vil det være opp til lokallagene i hans fylke å vurdere om de ønsker ham som sin tillitsvalgt. Som leder har jeg tillitt til at nominasjonsmøtene tar oppgaven sin alvorlig og nøye vurderer spørsmålet om tillit.

- Det skal være enkelt å varsle og jeg vil oppfordre alle som opplever uønskede hendelser om å ta kontakt med partiets organer.

Dagbladet presiserer: I mandagens papiravis der Maria Madeleine Knutsen tar et oppgjør med Frp-leder Siv Jensen for ikke å sette foten ned for Ulf Leirstein, står det at kontakten mellom de to opphørte etter at NRK i januar i fjor publiserte en sak der det fremkommer at Leirstein foreslår trekant-sex med en 15-åring og en voksen kvinne. Dagbladet presiserer at det var noe SMS-kontakt mellom Leirstein og Knutsen ut februar måned i fjor.