Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feigt, Faremo

Frp-leder Siv Jensen er rystet og vantro over måten forsvarsministeren håndterer soldatuttalelsene.

LANGER UT: Frp-leder Siv Jensen reagerer veldig sterkt på forsvarsminister Grete Faremos håndtering av uttalelsene fra norske soldater i Afghanistan. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
LANGER UT: Frp-leder Siv Jensen reagerer veldig sterkt på forsvarsminister Grete Faremos håndtering av uttalelsene fra norske soldater i Afghanistan. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Faremo reagerte sterkt på dagens oppslag i VG hvor Afghanistan-soldater beskriver krig som bedre enn sex.

-Vi har fått innsyn i en ukultur som vi raskt vil ta tak i, sier Faremo til Dagbladet.

Både forsvarsledelsen og forsvarsministeren kaller uttalelsene som framkommer i et intervju i det nye bladet Alfa som fullstendig uakseptable.

Frp-leder Siv Jensen steiler over måten både Faremo og forsvarsledelsen reagerer på.

- Hun svikter soldatene. Jeg er rystet og reagerer med vantro. Jeg synes reaksjonen til Faremo er feig. Det er så lettvint og kaldt bare å vaske hendene sine og legge alt ansvar på soldatene i Afghanistan, sier Jensen.

Tvert i mot mener hun Faremo og forsvarsledelsen burde være de som framfor noen hadde grunnlag for å forstå soldatenes vanskelige situasjon.

- Må støtte soldatene - Forsvarsministeren burde ikke sitte på seminar og moralisere over dette. Det er norske myndigheter som har besluttet å sende soldatene til Afghanistan, og da må de også vise langt større forståelse for hva slags ekstremt vanskelige og livsfarlige situasjoner soldatene er i, sier Jensen til Dagbladet.

Hun forstår at uttalelsene kan framstå som sjokkerende umiddelbart, men at det viktigste er å støtte soldatene.

- De fleste av oss har aldri vært i så ekstreme situasjoner som disse soldatene. De må overleve mentalt på livsfarlige oppdrag. Da er det ikke unaturlig at det utvikler seg en intern sjargong eller stammespråk som en beskyttelsesmekanisme. Det kan jeg forstå, sier Jensen.

- Legg godviljen til Hun mener Faremo burde vise den samme forståelsen.

- Av og til er det lett å kaste seg på en medieskapt bølge. Soldatene i Afghanistan er skikkelige og ordentlige folk. Veldig mange utvikler forsvarsmekanismer i situasjoner som er krevende og vanskelige. Her må vi legge godviljen til, sier Jensen.

Samtidig understreker hun at det er veldig viktig med kontinuerlig opptatt av holdninger og verdier blant soldatene.

- Noe av det viktigste er om soldatene får den relevanteoppfølgingen i etterkant av internasjonale oppdrag, sier Jensen.

FÅR KJEFT: Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde får kjeft av Frp-leder Siv Jensen.  Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET.
FÅR KJEFT: Forsvarsminister Grete Faremo (Ap) og forsvarssjef Harald Sunde får kjeft av Frp-leder Siv Jensen. Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET. Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!