Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Feigt om kronprinsen

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Kronprins Haakon har kjøpt leilighet i Oslo og skal flytte sammen med kjæresten Mette-Marit Tjessem Høiby og hennes tre år gamle sønn. Vi slutter oss til statsminister Jens Stoltenberg som ønsker samboerparet lykke til. Stoltenberg påpeker helt korrekt at det å flytte sammen med kjæresten sin er en livsform som mange velger i den fase av livet som kronprinsen og Mette-Marit befinner seg i.
  • Like klar er ikke andre politikere eller landets biskoper. Grunnen til det er åpenbar. Haakon er det kommende overhodet for Den norske kirken, en institusjon hvor samboerskap ikke står høyt i kurs. Av frykt for å tråkke på kongelige tær, er både sentrale politikere og ledende prelater uklare og unnfallende. Carl I. Hagen som ellers ikke lar noen anledning gå fra seg til å snakke til folket, velger nå å karakterisere det hele som en intern familiesak. Kjell Magne Bondevik nærmest hvisker at alle vet hva han mener om familiespørsmål, men avstår fra å konkretisere dette.
  • Mer oppsiktsvekkende er det at Oslo-bispen Gunnar Stålsett nekter å kommentere kronprinsens samboerskap. Det er åpenbart for hele Norge at vi her står overfor et kirkepolitisk spørsmål av stor betydning. Da holder det ikke at Stålsett sier han som familiens biskop vil gi sin veiledning direkte til kronprinsen. Kongefamiliens forhold til kirken er skrevet inn i Grunnloven. Derfor er spørsmål som gjelder forholdet til kirkens lære ikke noe privat anliggende.
  • At politikere og biskoper er unnvikende når det gjelder kontroversielle forhold i kongefamilien, forundrer oss for så vidt ikke. Skulle det også vise seg at de som fordømmer homofilt samliv stilltiende aksepterer kongelig samboerskap, står vi overfor et eksempel på etisk bankerott.
  • Det står respekt av kronprinsens stahet, integritet og mot - ikke minst fordi den kurs han har valgt rokker ved kongehusets symbolverdi. Derimot har vi ingen respekt for politikere og biskoper som løper i skjul når de konfronteres med vanskelige spørsmål.