Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Feigt spill av Staff

Medforsvarerne kommer med sterke anklager mot høyesterettsadvokat Tor Erling Staff etter at Bjørn Jarle Røberg-Larsen nektet å forklare seg i Oslo byrett i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Røberg-Larsen har kommet med masse beskyldninger mot de andre i denne saken i media og til politiet. Det er feigt ikke å stille opp for domstolen og gi oss mulighet for krysseksaminasjon, sier advokat Sigurd Klomsæt som forsvarer Anders Hornslien i den såkalte AUF-saken.

- Det er selvsagt bekvemt av Røberg-Larsen å unndra seg krysseksaminasjon fra oss, sier advokat Harald Stabell som forsvarer en av de øvrige tiltalte.

Harde fronter

Dermed hardner frontene mellom de tiltalte og deres forsvarere kraftig til. Til tross for høyt spill i media før rettssaken ventet de fleste at den hovedtiltalte Bjørn Jarle Røberg-Larsen ville velge å forklare seg for retten. Staffs medforsvarere mener han driver høyt spill.

Det er uhyre sjelden en tiltalt i en straffesak ikke ser seg tjent med å avgi forklaring i retten.

Men da rettsmøtet startet klokka ni i går, sa Røberg-Larsen:

- Personlig ønsker jeg å forklare meg for retten. Men jeg har fått råd fra min advokat om ikke å gjøre det etter at vitnerekkefølgen er endret. Jeg har bestemt meg for å følge det rådet.

- Er modig

- Mitt råd til Røberg-Larsen er en reaksjon på dommerens inngripen i forsvarerens arbeid. Selv om dommeren ikke har avskåret vitner, har han dyttet våre vitner bakerst i køen. Det historiske perspektivet i saken faller bort, sier Staff.

I stedet leste aktor opp Røberg-Larsens politiforklaring i går.

Røberg-Larsens politiforklaring danner et hovedgrunnlag for bedrageritiltalen mot de tre andre, Anders Hornslien, Ragnar Bøe Elgsaas og Anders Greif Mathisen. Deres forsvarere ville derfor sette alt inn på å bryte ned hans forklaring og troverdighet gjennom krysseksaminasjon. Det får de nå ikke anledning til.

Advokatene Sigurd Klomsæt, Harald Stabell og Erik Nadheim vil likevel bruke kortet for det det er verd.

- Kontradiksjonsprinsippet er slått fast i menneskerettighetskonvensjonen og i straffeprosessloven. Det er klart at når en tiltalt ikke forklarer seg i retten slik at det ikke gis mulighet til krysseksaminasjon, svekker det troverdigheten og bevisverdien av politiforklaringen sterkt.

Både Kommunerevisjonens rapport og tiltalen bygger vesentlig på Røberg-Larsens forklaring, sier Stabell.

NEKTER Å FORKLARE SEG: Til tross for høyt spill i media før rettssaken ventet de fleste at den hovedtiltalte Bjørn Jarle Røberg-Larsen (t.h.) ville velge å forklare seg for retten. Dette nektet han.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!