- Feigt

Opposisjonen krever at Vedum står skolerett i Stortinget, men det vil han foreløpig ikke.

SVARER SKRIFTLIG: Men Frp krever at Vedum stiller til grilling i Stortinget etter helgens Esa-kommentarer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
SVARER SKRIFTLIG: Men Frp krever at Vedum stiller til grilling i Stortinget etter helgens Esa-kommentarer. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) vil foreløpig ikke stille i Stortinget og svare for sine omstridte Esa-kommentarer.

Sp-lederen lover mandag formiddag en skriftlig redegjørelse i saken.

- Jeg synes det er feigt at Vedum nekter å komme til Stortinget når vi ber om det. Det holder ikke i denne saken som er så viktig i innspurten før jul. Mange bedrifter er nå fortvilet. Vedum må komme til Stortinget for å avklare den usikkerheten han selv har skapt, sier Frp-leder Sylvi Listhaug.

Skyldte på Esa

En rekke partier krever at Sp-lederen står skolerett, inkludert Frp og Listhaug.

Bakgrunnen er at Vedum hevdet i helgen at regjeringen ikke kunne gi mer i lønnsstøtte uten å komme i strid med EUs konkurranseregler.

- Vi har sjekket med Esa om vi kunne gå høyere. Problemet ved å gå enda høyere er at da kunne ordningen ha kommet i strid med EUs konkurranseregelverk, sa Vedum.

Tilbakevist

Men dette ble lørdag tilbakevist av Esa, organet som overvåker at det er like konkurransevilkår for land i EFTA-avtalen.

På Stortinget hevder flere at Vedum nå kan ha begått «dødssynden» for en statsråd:

- Det ser ut til at finansministeren kan ha feilinformert Stortinget. Dette er vi nødt til å få klarhet i, sier Tina Bru, finanspolitisk talsperson for Høyre, til NTB.

- Det er svært alvorlig dersom finansministeren har feilinformert Stortinget om hvilket handlingsrom Norge har i henhold til EØS-avtalen, sa Frp-leder Listhaug i helgen.

Møte i dag

Regjeringens foretrukne samarbeidsparti SV er blant dem som ønsker at Vedum nå forklarer seg for Stortinget. Rødt krever det samme, men Vedum og co. har altså ikke noe svar klart på dette.

Vedum ble i dag tatt i forsvar av sin regjeringskollega Jan Christian Vestre (Ap). Næringsministeren uttalte følgende til NTB:

- Det jeg opplevde at finansministeren sa var at statsstøtteregelverket sier at det ikke er mulig å gi mer enn 80 prosent av lønna i lønnsstøtte, sier Vestre.

Dagbladet vet at Finansdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet har avtalt et møte med Esa mandag formiddag hvor lønnsstøtte-regelverket skal gås opp.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer