Kampen om makta 2017

- Feil å binde seg til høyresiden

Knut Arild Hareide lover avklaring om KrFs partnervalg i november.

MOT FORSKJELLER: KrF-leder Knut Arild Hareide i samtale med Ap-nestleder Hadia Tajik på Agendas «framtidskonferanse» om hvordan økende forskjeller bør bekjempes. Hareide lover avklaring i begynnelsen av november om hvem KrF vil samarbeide med i neste stortingsperiode. Foto: NTB Scanpix
MOT FORSKJELLER: KrF-leder Knut Arild Hareide i samtale med Ap-nestleder Hadia Tajik på Agendas «framtidskonferanse» om hvordan økende forskjeller bør bekjempes. Hareide lover avklaring i begynnelsen av november om hvem KrF vil samarbeide med i neste stortingsperiode. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Partiledere, nestledere og et stort kobbel av andre sentrale politikere og rådgivere fra de rødgrønne partiene samt Venstre og Miljøpartiet de Grønne var tilstede på tankesmien Agendas «framtidskonferanse» i dag.

KrF-leder Knut Arild Hareide samtalte på scenen med Ap-nestleder Hadia Tajik om ulikhet, mens Ap-leder Jonas Gahr Støre og Sp-leder Trygve Slagsvold Vedum virket svært samsnakket om temaet arbeid for alle. Så har da også Vedum for lengst sagt at han vil i regjering med en Støre-ledet regjering etter valget.

- KrF er et sentrumsparti

På spørsmål til Hareide om han kjenner seg mer hjemme i dette selskapet enn sammen med «Nydalen-partiene» Høyre, Frp og Venstre, svarer KrF-lederen:

-Jeg kjenner meg hjemme både når jeg er i Nydalen og her. KrF er et sentrumsparti, sier Hareide til Dagbladet.

KrF ønskes som partner både av Erna Solberg og Jonas Gahr Støre.

-Vi kjenner på en viss attraktivitet. Det er både hyggelig, men også litt krevende, sier Hareide. Men han lover avklaring om samarbeidsspørsmålet på landsstyremøtet 4.-5. november.

-Vi vil komme med viktige avklaringer i november. Så skal vi ikke si så mye før det. Men uavhengig av det samarbeider vi på Stortinget med regjeringen om mange saker i dag, men vi har jo også med Arbeiderpartiet. Det er helt naturlig.

Samarbeidet med Gro

- Betyr avklaring en avgrensing mot enkelte partier?

- Det er ikke rett av meg å spekulere på det. Men det er viktig å understreke at KrF er et sentrumsparti. I regjering har vi vært i et sentrum/høyresamarbeid, men da Kjell Magne Bondevik ledet partiet på 90-tallet, samarbeidet KrF med Gro-regjeringen om budsjett og andre saker. Vår sjel, vår ideologi, handler ikke om hvem vi samarbeider med, men hva vi samarbeider om.

Samarbeidsavtalen med Høyre, Frp og Venstre gjelder for disse fire årene, så uavhengig av den må vi jo ta stilling til hva vi gjør fra 2017 og framover. Vi hører verken til høyresiden eller venstresiden i norsk politikk. Vi er et sentrumsparti. Så må vi gjøre valg ut fra hvor vi mener vi kan få gjennomslag.

KRF: - Jeg kjenner meg hjemme både når jeg er i Nydalen (Høyre, Frp og Venstre) og her. KrF er et sentrumsparti, sier Hareide. Foto: NTB Scanpix
KRF: - Jeg kjenner meg hjemme både når jeg er i Nydalen (Høyre, Frp og Venstre) og her. KrF er et sentrumsparti, sier Hareide. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Velgerne skal få svar

- Men vil være veldig rart hvis vi plutselig ikke snakker med den ene siden i norsk politikk. Det ville være et linjeskifte. Men det er riktig og bra at vi kommer med en avklaring nå i november. Vi trenger å gi velgerne en forklaring på vår strategi fram mot 2017, så det er et riktig tidspunkt.

- Er det et vanskelig valg?

-Jeg vil ikke si at det er vanskelig. Det er nettopp det å stå i det dilemmaet som er viktig for ethvert sentrumsparti, og slik har det alltid vært for KrF. Det ville vært mye verre om vi hadde sagt at vi hadde tilhørt en høyreside eller en venstreside, sier Hareide.

KrF-representant Geir Bekkevold mener Agenda-konferansen er en god arena for å snakke om saker som er vanskelige mellom partiene.

- For en kristendemokrat, trygt plassert i sentrum av norsk politikk. uten berøringsangst mot venstresida, synes jeg dette er veldig spennende, sier Bekkevold til Dagbladet.

- Si nei til Frp og SV

Han sier KrF har fått bra uttelling av samarbeidet med regjeringspartiene.

- Men det som alltid har vært problemet for meg, har vært å forholde seg til fløypartier fordi de trekker politikken bort fra sentrum. Derfor er det mitt råd at vi markerer oss mot fløypartiene Frp og SV, sier Bekkevold.

Han sier han ga samme råd for fire år siden.

- Men da gikk til rødgrønne til valg sammen, og KrF var henvist til tribunen. Hvis vi nå skulle velge å støtte en Høyre/Frp-regjering, ville vi foreta et linjeskifte jeg er uenig i.

«Nå må KrF velge side-debatten» er uinteressant. Vi er et sentrumsparti. Så spørsmålet er: Hvem kan gi oss mest gjennomslag? Er det Høyre? Er det Arbeiderpartiet? Og det er den diskusjonen vi må ta.

MØTTES: Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet og Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti møtes til samtale under Framtidskonferansen som arrangeres av tankesmien Agenda i Oslo tirsdag. Foto: NTB Scanpix
MØTTES: Hadia Tajik fra Arbeiderpartiet og Knut Arild Hareide fra Kristelig Folkeparti møtes til samtale under Framtidskonferansen som arrangeres av tankesmien Agenda i Oslo tirsdag. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Jeg håper vi holder veldig fast på sentrumslinja. Det er der vi hører hjemme. Jeg håper avklaringen kommer i god tid, og håper Knut Arild har den ambisjonen at landsstyret i november kommer med en klar anbefaling til landsmøtet: At vi kan samarbeide til venstre eller til høyre, men ikke med fløypartiene SV og Frp, sier Bekkevold.

På Agenda-konferansen i dag fortalte polikere fra Oslo, Trondheim og Bergen om sentrum/venstresamarbeidet i disse kommunene. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er viktig at partiene på venstresiden og i sentrum møtes for å bygge kultur og fjerne misforståelser om hverandre.

- Ikke krympe fellesskapet

- Skal du få til store ting, må folk møtes, bli kjent og forstå hva som er viktig for hverandre. Den prosessen er vi i nå.

Det som kommer fram her, som er veldig felles, er en enighet om at økende forskjeller er det dårligste utgangspunktet for framtiden, og fellesskap er det viktigste virkemiddelet vi har. Da skal vi ikke krympe fellesskapet gjennom usosiale skattekutt, vi skal bruke det. Vi skal ikke selge ut felles eierskap i næringslivet, men bruke det, og vi skal overbevise om at vi står sterkere sammen, sier Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer