NB: STERKE INNTRYKK: et oppsto voldsomme opptøyer i Atlanta etter at 27 år gamle Rayshard Brooks ble skutt av politiet. Video: Twitter / AP / Georgia Bureau of Investigation Vis mer

- Feil å bruke dødelig våpen her

Politiske overtoner i Atlanta - ordføreren avsatte politisjefen og sparket politimannen som skjøt.

Publisert

Politiets offentliggjøring av bildene fra et overvåkningskamera på parkeringsplassen gir en situasjonsbeskrivelse av den dødelige konfrontasjonen, som utløste nye og tidvis voldsomme reaksjoner mot politiets arbeidsmetoder i USA.

Demonstrasjonene og konsekvensene av politiets skudd i storbyen Atlanta i delstaten Georgia fredag kveld har rasemessige og politiske overtoner i kjølvannet av George Floyd-saken fra Minneapolis 25. mai.

Fredag kveld ved 22.30-tiden rykket en politipatrulje ut til parkeringsplassen ved en Wendy's-restaurant. Publikum hadde ringt politiet om en mann som sov i en parkert bil.

Det var parkeringsplassen til en såkalt drive in-restaurant, der mange måtte kjøre rundt den parkerte bilen.

Bildene viser et basketak etter at de to polititjenestemennene åpnet bildøra, vekket 27 år gamle Rayshard Brooks og dratt fram en alkotest.

Elektrosjokkvåpen

Utenfor bilen drar politiet fram et såkalt elektrosjokkvåpen av merket Taser. 27-åringen rapper elektrovåpenet og løper med polititjenestemennene i hælene.

Han blir innhentet og faller, delvis skjult av en bil. Overvåkningsvideoen viser at han retter elektrosjokkvåpenet mot politimennene.

Afroamerikanske Rayshard Brooks dør samme natt av et skudd fra politiets våpen.

Mindre enn et døgn etter går politisjefen i Atlanta av.

ORDFØRER KEISA LANCE BOTTOMS i Atlanta tok umiddelbart regi over disponeringene til hjembyens politi. Foto: David Goldman, AP/NTB Scanpix.
ORDFØRER KEISA LANCE BOTTOMS i Atlanta tok umiddelbart regi over disponeringene til hjembyens politi. Foto: David Goldman, AP/NTB Scanpix. Vis mer

Sparket av ordføreren

Og det er byens øverste tillitsvalgte, ordfører Keisha Lance Bottoms, og ikke politimyndighetene som offentliggjør at politimester Erika Shields trekker seg med umiddelbar virkning.

Hun har over 20 års erfaring fra politietaten i Atlanta - de siste 3,5 årene som sjef. Ifølge ordføreren skal hun fortsette i politiet og blir «omplassert».

POLITISJEFEN FJERNET UMIDDELBART: Ordføreren kunngjorde mindre enn et døgn etter at byens politisjef Erika Shields trekker seg og blir omplassert i politiet i Atlanta. Arkivfoto: David Goldman, AP/NTB Scanpix.
POLITISJEFEN FJERNET UMIDDELBART: Ordføreren kunngjorde mindre enn et døgn etter at byens politisjef Erika Shields trekker seg og blir omplassert i politiet i Atlanta. Arkivfoto: David Goldman, AP/NTB Scanpix. Vis mer

- Selv om det kan være diskusjon om det var riktig av politiet å bruke skytevåpen i denne situasjonen, mener jeg bestemt det er et klart skille mellom hva politiet kan gjøre og bør gjøre på jobb. Jeg tror ikke det var riktig å bruke dødelig våpen her, sa ordføreren da hun offentligjorde at politisjefen trekker seg.

I flere amerikanske medier blir ordføreren sitert på den symbolske og sentrale rollen som hennes hjemby Atlanta har og hadde under den amerikanske borgerrettsbevegelsen.

Sparken og omplassering

Det var også ordføreren som offentliggjorde reaksjonene mot de to hvite polititjenestemennene som rykket ut til bilen med sovende mann.

Tjenestemannen som løsnet det dødelige skuddet, fikk sparken. Han har jobbet i Atlanta-politiet siden 2013.

Den andre, med mindre enn to års erfaring med politijobb i Atlanta, blir «omplassert» fra ute- til innetjeneste.

Søndag norsk tid rykket advokat Chris Stewart ut på vegne av familien til offeret.

- Taser er ikke et dødelig våpen. Derfor reagerte politiet feil, var hovedbudskapet fra familiens talsmann.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer