- Feil at hun som satte dødssprøyten skal arve pengene hans

Barna til lege Roger Gundersen skuffet over dommen.

DØMT FOR MEDVIRKNING TIL SELVDRAP: Enken etter Roger Gundersen ble dømt til ett års fengsel. Her aktor Petter Sødal og forsvarer Ole Tom Røed. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
DØMT FOR MEDVIRKNING TIL SELVDRAP: Enken etter Roger Gundersen ble dømt til ett års fengsel. Her aktor Petter Sødal og forsvarer Ole Tom Røed. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Barna til avdøde lege Roger Gundersen er meget skuffet over kjennelsen Nordre Vestfold Tingrett kom frem til i dag.

Retten dømte enken etter Roger Gundersen til ett års fengsel for medvirkning til selvdrap på sin ektemann.

De tre barnas krav om en erstatning på 175 000 ganger tre ble ikke tatt til følge. Den 55-år gamle kvinnen mister heller ikke arveretten etter legen.

- Barna reagerer meget sterkt på at hun som satte dødssprøyten skal arve pengene til mannen som nå er død, sier bistandsadvokat Fridtjof Feydt til Dagbladet.

Sønnen Andreas Gundersen Aven sier han er skuffet over dommen, men at han ikke ønsker å uttale seg mer før riksadvokaten har bestemt seg for om dommen skal ankes.

- Hvis dommen ikke ankes vil vi gå til sivilrettslig søksmål, sier Feydt.

Fornøyd enke Legeenken på sin side er meget fornøyd med dommen.

FORNØYDE: Forsvarer Truls Dramer og forsvarer Ole Tom Røed. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET
FORNØYDE: Forsvarer Truls Dramer og forsvarer Ole Tom Røed. FOTO: TORBJØRN BERG / DAGBLADET Vis mer

- Dette viser at hun har blitt trodd av retten, sier kvinnenes advokat Ole Tom Røed til Dagbladet.

Røed understreker imidlertid at enken ikke har blitt trodd på et vesentlig punkt, nemlig om hun handlet i nødverge.

- Jeg mener dette er feil, og at det er rimelig grunn til å tro at hun handlet i nødverge. Hun hadde selvfølgelig et valg, og kunne valgt å ikke ta del i selvdrapet, sier Røed.

Snakket usant om selvforsvar Legeenken forklarte tidligere i retten at hun handlet i nødverge da hun valgte å hjelpe ektemannen med å sette en dødelig dose heroin i armen hans.

Den tidligere sykepleieren forklarte at den avdøde legen skal ha truet med å skyte dem begge hvis hun ikke hjalp ham, og at han ønsket at de to skulle dø sammen.

Retten mener enken har løyet i sin forklaring.

- «Retten er overbevist om at hennes forklaring er tilpasset og situasjonen oppkonstruert», står det i kjennelsen.

- Ingen påkjenning for barna Retten har i sin kjennelse også kommet frem til at hendelsen ikke skal ha vært dramatisk for den avdøde legens tre barn. Dette stiller både bistandsadvokat Feydt og barna seg uforstående til.

- Man trenger ikke å være psykolog for å forstå at dette har vært en stor påkjenning for barna, sier Feydt.

VILLE DØ: Lege Roger Gundersen. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet
VILLE DØ: Lege Roger Gundersen. Foto: ARNT E. FOLVIK / Dagbladet Vis mer

Feydt sier videre at han ikke blir overrasket om riksadvokaten velger å anke dommen.

Uvanlig tiltale Paragrafen om medvirkning til selvdrap brukes ytterst sjelden, og retten hadde bare funnet en lignende sak fra tidligere.

I Salten herredsrett ble en 21 år gammel mann dømt til to års fengsel for å ha gitt youghurt og metadon til en venninne på samme alder som ønsket å ta livet sitt, og ba ham gjøre innkjøpene.

«Vårt tilfelle er ikke veldig ulikt. Tiltalte skaffet ikke stoffet, men hun satte kanylen i blodåren, vel vitende om hva som skulle skje, og hun aspirerte i tillegg sprøyten, da han trykket til og injiserte. Hun visste at hennes medvirkning var nødvendig fordi han ikke greide å sette sprøyter intravenøst på seg selv. Hun ble deretter hos ham uten å tilkalle hjelp før det var for sent», skriver retten.